Śląska zachęta do zgłaszania kandydatów do I edycji Nagrody Honorowej IPN „Świadek Historii”

Oddział Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach ogłasza nabór kandydatów do I edycji Nagrody Honorowej IPN „Świadek Historii”. To wyróżnienie honorowe, przyznawane jest raz w roku instytucjom, organizacjom i osobom fizycznym szczególnie zasłużonym dla upamiętniania historii Narodu Polskiego oraz wspierającym pion edukacyjny Instytutu Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, w realizacji ustawowej działalności w obszarach edukacyjnym, naukowym i wydawniczym w poszczególnych regionach kraju.

Łódź 19.02.2020 – Marsz Pamięci kpt. Stanisława Sojczyńskiego „Warszyca”

Serdecznie zapraszamy na  19. lutego 2020 godz 18:00 plac Dąbrowskiego 17:50 zbiórka uczestników marszu (plac Dąbrowskiego 5, Łódź ) 18:00 uformowanie orszaku flagi; 18:20 przemarsz pod Pomnik Ofiar Komunizmu (ponizej 1km -ok 15 minut);18:30 uroczystości pod pomnikiem;19:00 zakończenie.   W imieniu organizatorów  Jan Królikowski już teraz polub stronę i zgłoś swoją obecność =  https://www.facebook.com/events/1295907513926991/

Weekend z kulturą w województwie kujawsko-pomorskim

Walentynki chełmińskie, koncerty w Filharmonii Pomorskiej i Pałacu Lubostroń, spektakle w Horzycy, Operze Nova w Bydgoszczy i Teatrze Muzycznym w Toruniu, wystawy w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Bydgoszczy, Muzeum Archeologicznym w Biskupinie i Kujawsko-Pomorskim Centrum Kultury w Bydgoszczy oraz zajęcia dla dzieci w Wojewódzkim Ośrodku Animacji Kultury i Muzeum Etnograficznym w Toruniu to … Czytaj dalej

List otwarty do Prezesa Prawa i Sprawiedliwości – Jarosława Kaczyńskiego

Właśnie w tej chwili składany jest list otwarty do Prezesa Prawa i Sprawiedliwości – Jarosława Kaczyńskiego, w sprawie zaniechania finansowania filmów o bohaterach narodowych. Od dawna środowiska prawicowe i patriotyczne domagają się zajęcia zdecydowanej postawy od Prawa i Sprawiedliwości. Właściwa postawa to pilnowanie interesu narodowego na wszystkich jego polach – od gospodarki – poprzez edukację, … Czytaj dalej

Gliwice – 1 Marca – Bieg Tropem Wilczym

„Tropem Wilczym. Bieg Pamięci Żołnierzy Wyklętych” 1 marca 2020r. Wydarzenie odbędzie się 1 marca 2020r. w niedzielę w Narodowym Dniu Pamięci Żołnierzy Wyklętych i jest częścią ogólnopolskiej akcji. Po raz trzeci biegniemy spod naszej szkoły do sąsiedniego Parku. Zachęcamy do licznego udziału jak w minionych edycjach. Koordynatorami wydarzenia są Elżbieta Kogowska-Piasecka i Tomasz Piasecki.

XIX Mikołowskie Spotkania Kolędowe

28.01. 2020 (wtorek), godz. 18.00 Sala widowiskowa MDK XIX Mikołowskie Spotkania Kolędowe Kolędy łączą Mikołów! 28 stycznia 2020 r. (wtorek), tuż przed zakończeniem okresu kolędowego, zapraszamy na odbywające się po raz XIX Mikołowskie Spotkania Kolędowe. Ten wtorkowy wieczór wypełniony będzie najpiękniejszymi utworami bożonarodzeniowymi, które wykonają nasze chóry i zespoły. Zaśpiewają dla Państwa: Gloria, Chopin, Harmonia, … Czytaj dalej

Krapkowice: Marsz Brygady Świętokrzyskiej NSZ przez Śląsk – 24 stycznia

Instytut Pamięci Narodowej zaprasza na prezentację Projektu „Droga do Wolności”, która odbędzie się w najbliższy piątek (24 stycznia 2020 r.) o godz. 17.00 w Miejska i Gminna Biblioteka Publiczna w Krapkowicach przy ul. Mickiewicza 1. Wydarzenie jest związane z 75. rocznicą wejścia na Śląsk i przejścia przez Odrę w Otmęcie-Krapkowicach Brygady Świętokrzyskiej Narodowych Sił Zbrojnych. … Czytaj dalej