Uwaga! ważne eksperckie opracowanie „Paragrafy na wybory – 06.2020” niezbędnik dla każdego członka Obwodowej Komisji Wyborczej – do pobrania w wolnym dostępie

Prezentujemy Państwu opracowane przez eksperta Stowarzyszenia RKW, pana Andrzeja Zduna, unikalne i niezwykle treściwe kompendium wiedzy na temat nieprawidłowości w komisjach wyborczych podaną w taki sposób, że oprócz wskazania nieprawidłowości mamy podany od razu paragraf z odpowiedniego kodeksu.

Jest to opracowanie niezbędne dla każdego członka, przewodniczącego, czy zastępcy OKW, którym zależy na przeprowadzeniu wyborów w sposób uczciwy.

Poradnik Andrzeja Zduna to prawdziwy młot na oszustów wyborczych. Zachęcamy do wydrukowania i zebrania ze sobą do pracy w komisji wyborczej.

Dokument Paragrafy-na-wybory-06.2020 udostępniany jest Państwu na zasadzie licencji wolnej. Autor wyraził zgodę na bezpłatne pobieranie, powielanie, opracowywanie, wkuwanie na pamięć itd. Życzymy Państwu powodzenia w pracy przy wyborach prezydenckich 2020!

Szanowni Państwo,
w załączniku przesyłam obiecaną, aktualną i rozszerzoną wersję pliku szkoleniowego „Paragrafy na wybory-06.2020”. Jest to podstawowy, obok szkoleń video (patrz Komunikat Nr 4), materiał zawierający przykładowe przestępstwa wyborcze i naruszenia prawa wyborczego w odniesieniu do odpowiednich przepisów prawa (każde z przytoczonych zdarzeń wyborczych jest autentyczne).Jest przewodnikiem do przestrzegania procedur wyborczych, przedstawiania argumentacji oszustom wyborczym oraz pomocą przy pisaniu protestów w trybie wyborczym do Sądów oraz protestów w trybie karnym do Prokuratur.

Kolorem czerwonym oznaczone są przepisy w kolejności ważności:

1. Kodeksu Karnego.

2. Kodeksu Wyborczego.

3. Ustawy Wyborczej z 2 czerwca 2020 r.

Kolorem żółtym oznaczone są Uchwały Państwowej Komisji Wyborczej (akty niższej rangi). Plik ten należy wydrukować (można w wersji czarno-białej) i zabrać ze sobą do Komisji. Istotne jest aby starać się w pierwszej kolejności przypisać danemu zdarzeniu przepisy kodeksowe a następnie przepisy PKW.

Protest w trybie wyborczym powinien zawierać koniecznie zarzuty z XXXI Rozdziału Kodeksu Karneg i wymieniać z imienia i nazwiska osoby podejrzane. W ostatnich dwóch kampaniach wyborczych była wtedy także pewność na wszczęcie dochodzenia prokuratorskiego z urzędu. Nie było konieczności składania zawiadomienia o możliwości przestępstwa wyborczego. Jak będzie w tym roku, zobaczymy.

Więcej o procedurze składania protestu w trybie wyborczym oraz „Wzór protestu do SN” prześlę w następnym Komunikacie.

Bądźmy aktywnymi strażnikami uczciwych wyborów – przestępców na pewno nie zabraknie.
Pozdrawiam

Andrzej ZdunStowarzyszenie RKW – Mazowsze