Wojciech Cieśla wygrywa przeciwko Polsce w Strasburgu

Wojciech Cieśla, dziennikarz Newsweeka, wygrał w Strasburgu proces przeciwko Polsce – informuje portal www.wirtualnemedia.pl. W roku 2008 opublikował on, wraz z Tomaszem Butkiewiczem, serię artykułów w ówczesnym „Dzienniku”, wydawanym przez Ringier Axel Springer, (obecnie to „Dziennik Gazeta Prawna” wydawnictwa Infor Biznes) w których opisywali ówczesnych członków zarządu spółki Naftor – jej prezesa Piotra Woyciechowskiego, byłego likwidatora WSI oraz Tomasza Macierewicza, bratanka ministra Antoniego Macierewicza. Obaj mieli wypłacać sobie wysokie odprawy za odwołanie z pełnionych przez nich funkcji.

Byli członkowie zarządu spółki Naftor zdecydowali się wnieść prywatny akt oskarżenia wobec dziennikarzy z art. 212 (o zniesławienie). Autorom tekstów zarzucono niedochowanie staranności i brak rzetelności dziennikarskiej. Polskie sądy dwóch instancji uznały ich winnymi tego zniesławienia, czego efektem było m.in. wpisanie obu nazwisk do rejestru skazanych.

Składając odwołanie do Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu powołał się Wojciech Cieśla na art. 10 Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i podstawowych wolności (wolność wyrażania opinii, wolność posiadania poglądów oraz otrzymywania i przekazywania informacji i idei bez ingerencji władz publicznych i bez względu na granice państwowe).

Trybunał przyznał Cieśli odszkodowanie od polskiego państwa.

Zarząd Główny Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich przyznał Wojciechowi Cieśli tytuł „ Hieny Roku” 2009 za wywiad: „ Taki przekręt robią ludzie, którzy chowają pieniądze” a następnie w związku z „ustaleniem faktów potwierdzających błędy i zaniedbania redakcyjne wielu osób zaangażowanych w powstanie i opublikowanie „wywiadu”, że „Hiena Roku” powinna rozłożyć się na wszystkich jego sprawców” Zarząd Główny SDP wycofał tę indywidualną antynagrodę Wojciechowi Cieśli, a „Hienę Roku 2009” przyznał członkom redakcji „Dziennika Polska Europa Świat” odpowiedzialnym za ukazanie się tej publikacji”.

Janusz Palikot pisał wówczas na swoim blogu o Cieśli: „ To jeden z autorów Dziennika, który skompromitował się tekstami na mój temat w sprawie rzekomych nielegalnych pożyczek z Kajmanów. Kompromitacja polegała tez na tym, że w obronie swoich też umieścił wywiad z prezesem banku Rothschild, którego to wywiadu nie było, a więc wywiad fikcyjny. I za to został tak pięknie wyróżniony. To kończy moje spory z dziennikarzami i oszczędzając czas i pieniądze wycofuję w przyszłym tygodniu swoje pozwy”.

Przegrane procesy związane z artykułami Cieśli wg Wikipedii:

• „W 2013 został skazany prawomocnie z tytułu 212 kk za zniesławienie, do którego doszło w drodze napisania nierzetelnych artykułów prasowych.
  • 29 września 2014 „Newsweek Polska” opublikował tekst, w którym Wojciech Cieśla twierdził, że w początkach firmy posła Kukiz ’15 Marka Jakubiaka, biznesmenowi miały pomagać osoby związane z gdańską mafią. 25 lipca 2017 roku zapadł wyrok nakazujący tygodnikowi przeproszenie Jakubiaka na drugiej stronie pisma
  • 5 lipca 2018 roku w Sądzie Najwyższym zapadł wyrok na mocy którego tygodnik Newsweek Polska zobowiązany jest zamieścić sprostowanie i przeprosić pomówionego przez Cieślę przewodniczącego NSZZ Solidarność Piotra Dudę. Cieśla wraz z innym byłym już dziennikarzem Newsweeka – Michałem Krzymowskim sugerowali nadużywanie uprawnień szefa Solidarności w związku luksusowymi wakacjami w sanatorium „Bałtyk” w Kołobrzegu]. W tekście autorzy powoływali się na relacje anonimowych pracowników ośrodka, jednak w trakcie toczących się procesów nie przedstawili dowodów na stawiane zarzuty”

Źródła: wirtualnemedia.pl, sdp.pl, pomorska.pl, wikipedia.org

Obraz Prawny z Pixabay