Szef BBN z wizytą na Litwie i Łotwie

BBN informuje:

Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego minister Paweł Soloch rozpoczął dziś trzydniową wizytę w Republice Litewskiej oraz w Republice Łotewskiej. Głównym celem spotkań szefa BBN jest omówienie dwustronnej współpracy polsko-litewskiej i polsko-łotewskiej w kontekście regionalnej obecności sojuszniczej armii Stanów Zjednoczonych oraz planowanego ćwiczenia Defender Europe 2020.

Podczas spotkań poruszone zostaną również kwestie organizacji kolejnego spotkania na poziomie prezydenckich doradców ds. bezpieczeństwa z Polski, Litwy, Łotwy i Estonii oraz dalsze kierunki adaptacji Sojuszu Północnoatlantyckiego, sytuacja bezpieczeństwa na wschodniej flance NATO i na Morzu Bałtyckim.

Pierwszego dnia wizyty polska delegacja weźmie udział w konsultacjach plenarnych z zespołem doradców ds. bezpieczeństwa Prezydenta Litwy, kierowanym przez Jonasa Žukasa.

Na Litwie minister Paweł Soloch spotka się także z przewodniczącym Komisji Bezpieczeństwa i Obrony Seimasu Dainiusem Gaižauskasem, szefem Sztabu Generalnego gen. dyw. Gintautasem Zenkevičiusem, wiceministrem obrony Vytautasem Umbrasasem oraz ministrem spraw zagranicznych Linasem Linkevičiusem.

W czasie wizyty na Łotwie szef BBN spotka się m.in. z doradcą ds. bezpieczeństwa Prezydenta Łotwy Janisem Kažocinšem, doradcą ds. zagranicznych Solveigą Silkalną, szefem Kancelarii Prezydenta Andrisem Teikmanisem, doradcą ds. bezpieczeństwa Premiera Łotwy Marisem Cepuritisem, a także z wicepremierem i ministrem obrony Łotwy Artisem Pabriksem.

Na Łotwie minister Paweł Soloch złoży także wizytę w bazie wojskowej w Adaži, gdzie stacjonują żołnierze Polskiego Kontyngentu Wojskowego. Szef BBN spotka się również z dowódcą batalionowej grupy bojowej eFP ppłk. Erikiem Angellem.

źródło: Biuro Bezpieczeństwa Narodowego