Cukiernia przekazała ubogim 1000 szt. rogali świętomarcińskich

Okolice Dnia Świętego Marcina to czas dzielenia się dobrem i solidarności z najbardziej tego potrzebującymi. Wie o tym jedna z wielkopolskich cukierni, która rozdała w czwartek 200 kg rogali świętomarcińskich ubogim mieszkańców Poznania i regionu.

Na zdjęciu wózek widłowy. - grafika artykułu
Cukiernia przekazała ubogim 1000 szt. rogali świętomarcińskich, fot. Stowarzyszenie Pogotowie Społeczne.

Aż 200 kg, czyli 1000 szt. rogali trafiło do placówek dla osób bezdomnych. Przekazała je jedna z wielkopolskich cukierni, która pragnie pozostać anonimowa. – To piękny gest, godny naśladowania. Zachęcam do takiego działania także innych cukierników. Wrócimy do tradycji, którą zapoczątkował w 1891 roku Józef Melzer – mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania.

Informacje o akcji zamieściło na swoim Facebooku Stowarzyszenie Pogotowie Społeczne. – Świeżutkie rogale, pieczone tuż przed odbiorem, za naszym pośrednictwem trafiły do wszystkich schronisk dla osób w kryzysie bezdomności oraz osób, które jeszcze przebywają w różnych miejscach niemieszkalnych i ulicach Poznania – napisało stowarzyszenie.

Rogal świętomarciński jest jednym z symboli Poznania. W świadomości mieszkańców i turystów wyrób ten związany jest z obchodami Dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. Według jednej z legend prekursorem wypieku rogala był poznański cukiernik Józef Melzer, który namówił swego pracodawcę do rozdania rogali ubogim. Na ten pomysł Melzer wpaść miał w 1891 roku pod wpływem kazania proboszcza parafii Św. Marcina ks. Jana Lewickiego. Ksiądz zachęcał, by uczcić święto jakimś uczynkiem miłosierdzia skierowanym do niezamożnych mieszkańców Poznania.

źródło: komunikat UM Poznań; https://www.poznan.pl/mim/info/news/cukiernia-przekazala-ubogim-1000-szt-rogali-swietomarcinskich,155559.html