Ministerstwo Spraw Zagranicznych: Wideokonferencja ministrów spraw zagranicznych Polski i Węgier

MSZ informuje:

Polska i Węgry są sprawdzonymi partnerami także w trudnych momentach w historii. Wzajemne wsparcie jest kluczowe dla sukcesu naszych działań przeciwko pandemii – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas wtorkowej wideokonferencji ze swoim węgierskim odpowiednikiem Péterem Szijjártó.

Głównymi tematami rozmowy ministrów był rozwój współpracy dwustronnej w dobie pandemii COVID-19, a także wymiana doświadczeń i dobrych praktyk w zakresie jej zwalczania. Minister Jacek Czaputowicz wskazał, jakie środki wspierające polskie przedsiębiorstwa wprowadził rząd w związku ze spowolnieniem gospodarczym wywołanym wirusem COVID-19. Wartość rządowej tarczy antykryzysowej wynosi 47 mld euro i oferuje kompleksową ochronę gospodarki i obywateli. Minister Szijjártó podziękował Polsce za pomoc w sprowadzeniu rodaków w ramach akcji #LOTDoDomu, z której skorzystało 38 Węgrów.

Ministrowie rozmawiali również na temat możliwości eksportu i zakupu środków ochronnych produkowanych w obu krajach, w tym wytwarzanych w Polsce środków odkażających. Wśród omawianych tematów znalazły się także wnioski płynące z wideokonferencji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich NATO (2 kwietnia) oraz wideokonferencji ministrów spraw zagranicznych państw UE (3 kwietnia). Rozmawiano także nt. współpracy regionalnej, w tym Inicjatywy Trójmorza i Partnerstwa Wschodniego. Szefowie dyplomacji obu państw zgodnie podkreślili znaczenie współpracy w ramach Grupy Wyszehradzkiej dla rozwoju całego regionu, dla którego epidemia koronawirusa jest istotnym sprawdzianem.

źródło: Ministerstwo Spraw Zagranicznych