CIS: „Budujące poczucie solidarności”. Marszałek Sejmu dziękuje litewskim parlamentarzystom

CIS informuje:

Marszałek Sejmu Elżbieta Witek w liście skierowanym do przewodniczącego Sejmu Republiki Litewskiej Viktorasa Pranckietisa podziękowała za gest solidarności, jakim była rezolucja przyjęta 7 kwietnia przez litewski parlament. Deputowani potępili w niej skierowaną przeciwko Polsce rosyjską politykę fałszowania historii.

„Informacja o przyjęciu rezolucji wzbudziła we mnie budujące poczucie solidarności” – napisała Marszałek Sejmu. „W zdecydowany sposób musimy reagować na wszelkie próby rozpowszechniania dezinformacji. Jako narody o bratniej historii rozumiemy zasadność walki o prawdę historyczną” – dodała Elżbieta Witek. „Dziś potrzebujemy stosunków międzynarodowych, których podstawą będzie wzajemny szacunek i partnerstwo” – zaznaczyła. Elżbieta Witek podkreśliła także znaczenie wspólnej pamięci o ofiarach sowieckiej zbrodni dokonanej na polskich oficerach.

Marszałek Sejmu podziękowała także litewskim posłom za pamięć o śp. prezydencie Lechu Kaczyńskim i ofiarach katastrofy smoleńskiej. Izba rozpoczęła swoje posiedzenie 7 kwietnia od minuty ciszy w hołdzie ofiarom tragedii sprzed dziesięciu lat.

źródło: CIS