Toruń. Festiwal EnergaCamerimage już wkrótce

komunikat UM Torunia z 29.10.2020r.

Można już kupować karty wstępu na Międzynarodowy Festiwal Autorów Zdjęć Filmowych EnergaCamerimage. Święto światowego kina w Toruniu potrwa od 14 do 21 listopada 2020 r. i odbędzie się w formule hybrydowej.

Międzynarodową, rozpoznawalną na świecie imprezę, kierującą uwagę przede wszystkim na sztukę operatorską, powołał do życia w 1993 r. Marek Żydowicz, prezes Fundacji Tumult. Pierwsze edycje odbyły się w Toruniu (ostatnia w 1999 r). W kolejnych latach (2000-2009) festiwal przeniesiony został do Łodzi, a następnie (2010-2018) do Bydgoszczy. Powrót wydarzenia do Torunia w 2019 r. związany był z powołaniem tu Europejskiego Centrum Filmowego Camerimage oraz planami budowy w naszym mieście obiektu służącego nowej instytucji.

Tegoroczny festiwal z powodu epidemii odbędzie się zarówno w tradycyjnej formie, jak i online. W zależności od opcji karty wstępu widzowie będą mogli uczestniczyć w festiwalu na żywo, przy jednoczesnym dostępie do wydarzeń (filmów, spotkań, konferencji prasowych, warsztatów i seminariów) odbywających się online; bądź wyłącznie online – przy czym oferta filmów dostępnych na platformie będzie nieco mniejsza, niż tych wyświetlanych w kinie.

Jak zawsze organizatorzy przygotowali dziesiątki projekcji, w których obraz pełni szczególnie ważną rolę. Wiele z nich to polskie premiery. Pogrupowane one zostaną w szereg pasm, wśród których są konkursowe.

Konkurs Główny o nagrodę Złotej Żaby to najważniejszy punkt festiwalu. Jego ideą jest prezentacja filmów fabularnych, w których obraz spełnia szczególną rolę w opowiadaniu historii. O trofeum powalczy dwanaście filmów:

• „Amonit” (reżyseria: Francis Lee, zdjęcia: Stéphane Fontaine) – Wielka Brytania, Australia, USA, 2020; „The Banker” (reżyseria: George Nolfi, zdjęcia: Charlotte Bruus Christensen) – USA, 2019;
  • „Caged Birds” (reżyseria: Oliver Rihs, zdjęcia: Felix Von Muralt) – Szwajcaria, NIemcy, 2020;
  • „The Glorias” (reżyseria: Julie Taymor, zdjęcia: Rodrigo Prieto) – USA, 2020
  • „Helene” (reżyseria: Antti J. Jokinen, zdjęcia: Rauno Ronkainen) – Finlandia, Estonia, 2020
  • „Jeszcze jest czas” (reżyseria: Viggo Mortensen, zdjęcia: Marcel Zyskind) – Kanada, Wielka Brytania, 2020
  • „Nomadland” (reżyseria: Chloé Zhao, zdjęcia: Joshua James Richards) – USA, 2020
  • „Pinokio” (reżyseria: Matteo Garrone, zdjęcia: Nicolaj Brüel) – Włochy, 2019
  • „Rifkin’s Festival” (reżyseria: Woody Allen, zdjęcia: Vittorio Storaro) – USA, Hiszpania, Włochy, 2020
  • „Szarlatan” (reżyseria: Agnieszka Holland, zdjęcia: Martin Štrba)
  • „Śniegu już nigdy nie będzie” (reżyseria: Małgorzata Szumowska, zdjęcia: Michał Englert) – Polska, Niemcy, 2020
  • „While at War” (reżyseria: Alejandro Amenábar, zdjęcia: Álex Catalán) – Hiszpania, 2019

Przeczytaj więcej o Konkursie Głównym

W Konkursie Filmów Polskich zobaczymy 6 produkcji:

• „25 lat niewinności” (reżyseria: Jan Holoubek, zdjęcia: Bartłomiej Kaczmarek)
  • „Eastern” (reżyseria: Piotr Adamski, zdjęcia: Bartosz Nalazek)
  • „Magnezja” (reżyseria: Maciek Bochniak, zdjęcia: Paweł Chorzępa)
  • „Polot” (reżyseria: Michał Wnuk, zdjęcia: Michał Popiel-Machnicki)
  • „Supernova” (reżyseria: Bartosz Kruhlik, zdjęcia: Michał Dymek)
  • „Zieja” (reżyseria: Robert Gliński, zdjęcia: Witold Płóciennik

Przeczytaj więcej o Konkursie Filmów Polskich

W ramach festiwalu odbędzie się także Konkurs Pilotów Seriali „First Look”, Konkurs Debiutów Reżyserskich, Konkurs Debiutów Operatorskich, Konkurs Długometrażowych Filmów Dokumentalnych, Konkurs Krótkometrażowych Filmów Dokumentalnych, Konkurs Wideoklipów, Konkurs Etiud Studenckich.

Z powodu epidemii nie przyjadą do Torunia w tak wielkiej liczbie jak w latach poprzednich gwiazdy kina, ale z wieloma twórcami będzie można się spotkać online. Wiadomo już, że Nagrodę dla Aktora ze Szczególną Wrażliwością Wizualną otrzyma Johnny Depp, jeden z najbardziej wszechstronnych artystów dzisiejszego kina. Artysta odbierze nagrodę zdalnie podczas Gali Zamknięcia festiwalu. Uroczystość zwieńczy pokaz filmu „Minamata” w reżyserii Andrew Levitasa i ze zdjęciami Benoit Delhomme’a z Johnnym Deppem w roli głównej. Film opowiada o fotografie wojennym, który podróżuje do Japonii, aby udokumentować skutki zakażenia rtęcią wśród nadmorskich społeczności.

Nagrodę Camerimage za Całokształt Twórczości otrzyma Philippe Rousselot – wybitny francuski autor zdjęć filmowych, m.in. do takich filmów, jak „Niebezpieczne związki”, „Nadzieja i chwała”, „Henry i June”, „Rzeka życia” (za ten film otrzymał Oscara), „Planeta małp”, „Charlie i fabryka czekolady”. Jeśli nic się nie zmieni Philippe Rousselot odbierze nagrodę osobiście i będzie w Toruniu świętował 50-lecie pracy artystycznej.

Zobacz harmonogram projekcji EnergaCAMERIMAGE 2020

• źródło: torun.pl ;