Już ponad 360 wniosków o odroczenie terminu płatności składek wpłynęło do ZUS na Podkarpaciu

W związku z pandemią koronawirusa do oddziałów ZUS na Podkarpaciu wpłynęło dotychczas 361 wniosków w sprawie odroczenia terminu płatności składek.

Z powodu epidemii koronawirusa przedsiębiorcy mogą skorzystać z uproszczonego wniosku o odroczenie o trzy miesiące terminu płatności składek oraz zawieszenie spłaty należności objętych zawartymi wcześniej umowami. W oddziale ZUS w Rzeszowie złożono 298 wniosków, a w Jaśle – 63.

– Wniosek to jednostronny dokument, w którym przedsiębiorca wskazuje swoje dane identyfikacyjne o raz to, w jaki sposób koronawirus wpłynął na trudności finansowe i brak możliwości opłacenia składek. Jest on dostępny na stronie internetowej ZUS: www.zus.pl

– wyjaśnia Wojciech Dyląg, regionalny rzecznik prasowy ZUS w woj. podkarpackim.

– Każdy z przedsiębiorców powinien się zastanowić, z jakiej pomocy chce skorzystać. Możliwości jest wiele i wszystko wskazuje na to, że będzie ich jeszcze więcej. Mam tu na myśli tzw. tarczę antykryzysową. Da ona jeszcze większe możliwości, m.in. chodzi o zwolnienie mikrofirm ze składek na ubezpieczenia społeczne. Do tego przedsiębiorcy zwolnieni będą z opłaty prolongacyjnej. Poczekajmy jednak na ostateczny kształt ustawy – wskazuje prof. Gertruda Uścińska, prezes Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Na tzw. tarczę antykryzysową składają się projekty kilku ustaw. Głównym celem nowych rozwiązań prawnych jest ochrona zatrudnienia i zachowanie płynności finansowej w firmach.

Uproszczony wniosek m.in. o odroczenie terminu płatności może być złożony poprzez PUE ZUS, wysłany pocztą lub wrzucony do specjalnych pojemników w placówkach Zakładu.

Przedsiębiorca, który skorzysta z odroczenia terminu płatności składek lub układów ratalnych może liczyć na wstrzymanie postępowania egzekucyjnego oraz stosowania sankcji.

Zgodnie z przepisami odroczenie może dotyczyć składek na:

• ubezpieczenia społeczne,
  • ubezpieczenie zdrowotne,
  • Fundusz Pracy,
  • Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych
  • oraz Fundusz Emerytur Pomostowych.

Źródło:

Nowiny