Metropolitalna Wigilia dla Samotnych w Katowicach

Dla kogo?
Wolne miejsce jest dla wszystkich samotnych osób, bez wyjątku. Zapraszamy Cię, bądź z nami w wigilię.

Święta Bożego Narodzenia, rozpoczynające się Wigilią, cieszą tym bardziej, im więcej w nich chwil spędzonych w obecności bliskich. Nie zawsze jednak i nie każdemu jest dane, by spędzić je w towarzystwie drugiego człowieka, o pełnej i radosnej rodzinie nie wspinając. Od wielu lat, z pomocą wobec świątecznej samotności, przychodzi fundacja Wolne Miejsce i jej flagowe wydarzenie organizowane przez wolontariuszy nie tylko już na Śląsku, ale w coraz większej ilości miast w Polsce.

Najbliższa Wigilia dla Samotnych współorganizowana przez miasto Katowice, po raz pierwszy odbędzie się pod patronatem i przy współpracy kilkunastu gospodarzy miast Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Kluczowym owocem tej współpracy, jest zapewnienie przez ZTM, samotnym mieszkańcom miast partnerujących organizacji wydarzenia, bezpłatnej komunikacji autobusowej dowożącej i odwożącej z wigilijnej wieczerzy.

Metropolitalna Wigilia dla Samotnych pod patronatem prezydenta Marcina Krupy, odbędzie się 24 grudnia 2019 r. o godz. 16.00 w Międzynarodowym Centrum Kongresowym, wejście od pl. Sławika i Antalla 1. Otwarcie bram o godz. 15.00. Na każdego gościa czekać będzie świąteczny prezent, a na najmłodszych specjalny kącik animacyjny. Zgodnie z fundacyjną tradycją, na wieczerzy wigilijnej nie zabraknie występów kolędowych wolontariackiego chóru oraz teatru.

Zawsze aktualne informacje o wydarzeniu, rozkładzie jazdy, wolontariacie i wsparciu znajdują się na profilu społecznościowym fundacji www.facebook.pl/wolnemiejsce oraz na stronie www.wolnemiejsce.pl

źródło: Urząd Miasta w Katowicach