List prezesa PZPN do piłkarzy.

źródło: PZPN

W wielu miejscach w Polsce rozgrywki piłkarskie zostały zawieszone a dyscypliny halowe zakończone. Sytuacja jednak, w wielu wypadkach, jest zawieszona.

Jak cytuje wypowiedź Roberta Gorazdowskiego – prezesa KS Gredar Futsal Team Brzeg, portal Brzeg24.pl:

Ciągle czekamy na decyzje z PZPN-u, czy mamy awans, czy go nie uzyskamy, czy nawet ruszy liga. Jeżeli tabela zostałaby zachowana, to awansujemy, ale to zależy od wielu czynników. Wiadomo jaka jest sytuacja. W większości innych sportów halowych, jak m. in. piłka ręczna i koszykówka ogłoszono, że zostaje zachowany obecny stan w tabelach ligowych, został tylko futsal. Myślę, że w ciągu dwóch tygodni wszystko się wyjaśni.

I właśnie dzisiaj pojawia się komunikat Prezesa PZPN Zbigniewa Bońka do piłkarzy. W komunikacie zaznacza, że nie zwraca się jako prezes ale jako kolega, nakreślając trudną sytuację w kraju, apeluje o zrozumienie trudnych czasów jakie nadeszły .

„Nie dajcie się podzielić i nie ulegajcie demagogicznym podpowiedziom. Nerwy, niezadowolenie, prowokacje, kłótnie, histeria – to wszystko odrzućcie”

i dalej:

„Zamiast tego postawcie na jedność, zrozumienie i solidarność Waszego środowiska”

Apeluje, aby stawiać na ludzi, którzy potrafią prowadzić rozmowy oraz aby kibicom pokazać, że zawodnicy, działacze dbają o swoje kluby.

W tych trudnych czasach, apel – zwłaszcza do ludzi młodych, jest potwierdzeniem, że panuje się nad sytuacją i myśli nad rozwiązaniami. W obecnej sytuacji trudno powiedzieć jak będzie wyglądała przyszłość polskiej piłki, polskiego sportu – jedno jest pewne – ludziom będzie brakowało rozgrywek, emocji sportowych.

A sport, ruch jest jedną z najlepszych form spędzania czasu i rozładowywania negatywnych emocji.

źródła: PZPN, Brzeg24.pl