Stróże. Jest szansa, że były senator Stanisław Kogut wyjdzie na wolność. Musi jednak wpłacić wysoką kaucję

Stanisław Kogut, były senator PiS, ma szansę wyjść na wolność. Sąd Rejonowy w Katowice – Wschód wyznaczył kaucję w wysokości 800 tys. zł, po wpłaceniu której były parlamentarzysta będzie mógł opuścić areszt. Przebywa w nim od 14 stycznia, kiedy to został zatrzymany przez funkcjonariuszy CBA w związku zarzutami korupcyjnymi.

Jak podkreśla mec. Paweł Śliz, obrońca byłego senatora, podstawą do wnioskowania o uchylenie aresztu miał być stan zdrowia Stanisława Koguta oraz ryzyko zarażenia koronawirusem, który może stanowić dla byłego polityka PiS śmiertelne zagrożenie.

– Stanisław Kogut cierpi na wiele chorób, w tym cukrzycę i związaną z nią retinopatię cukrzycową. Wymaga regularnych zastrzyków do wnętrza gałki ocznej, bo w przeciwnym razie może stracić wzrok – tłumaczy mecenas Śliz.

Obrońca zwraca również uwagę na fakt, że choć były senator może liczyć w areszcie na opiekę medyczną, przez zakład karny codziennie przewija się wiele osób, co może sprzyjać zwiększonemu ryzyku zarażenia koronawirusem.

Za:

Gazeta Krakowska