Za brak dostępu do sklepu odszkodowanie nie należy się

Właścicielka sklepu spożywczego w Krośnie Odrzańskim pozwała gminę i firmę remontującą z ramienia gminy drogę, przy której zlokalizowany jest jej sklep i zażądała odszkodowania za straty finansowe poniesione w czasie trwania robót drogowych. Tymczasowa zmiana organizacji ruchu ograniczyła dostęp do budynku klientom zmotoryzowanym, a wykopy i doły zalane wodą oraz brak kładki dla pieszych utrudniały dostęp pozostałym kupującym. Właścicielka sklepu w związku ze znacznymi stratami utargu podczas robót drogowych w stosunku do lat poprzednich, zażądała prawie 32 tys. zł odszkodowania.

Rok temu sąd rejonowy uznał jej stratę i przychylił się do roszczeń sklepikarki. Wyrokiem sądu właścicielce sklepu zostało przyznane zadośćuczynienie, solidarnie od gminy i firmy budowlanej w wysokości prawie 19,5 tys. zł oraz zwrot poniesionych przez nią kosztów procesu. Zarówno burmistrz Krosna Odrzańskiego jak i właściciel zatrudnionej przez gminę firmy odwołali się od wyroku.

Obraz moetziepoetzie z pixabay.com