Konsulat generalny Ukrainy powstanie we Wrocławiu

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenskyj podczas oficjalnego spotkania z prezydentem RP Andrzejem Dudą zapowiedział otwarcie generalnego konsulatu Ukrainy we Wrocławiu.

Prezydent Ukrainy ogłosił decyzję o otwarciu nowego konsulatu Ukrainy we Wrocławiu. Jesteśmy zdeterminowani, aby dalej optymalizować i wzmacniać obecność dyplomatyczną Ukrainy za granicą w najlepszym interesie ukraińskich obywateli i przedsiębiorstw

– napisał na Twitterze minister spraw zagraniczny Ukrainy, Dmytro Kuleba.

O powstanie konsulatu generalnego od dawna zabiegały środowiska ukraińskie we Wrocławiu. Teraz funkcjonuje tu konsulat honorowy, funkcję konsula sprawuje Grzegorz Dzik.

Bardzo się cieszymy z takiej informacji. Od kilku lat zabiegaliśmy o to wszyscy: Ambasador Ukrainy w Polsce Andrnij Deszczycia, prezydent Wrocławia Jacek Sutryk i konsul honorowy Grzegorz Dzik

– komentuje Artem Zozulia, prezes zarządu Fundacji Ukraina.

Cieszy nas deklaracja prezydenta Ukrainy o powstaniu we Wrocławiu zawodowego konsulatu tego kraju. Zabiegaliśmy o to intensywnie od początku pełnienia przeze mnie obowiązków prezydenta. Dołożymy wszelkich starań, aby placówka rozpoczęła pracę jak najszybciej dla dobra ukraińskich mieszkańców Wrocławia

– napisł prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.

Obecnie we Wrocławiu mieszka ok. 100 tysięcy obywateli Ukrainy. – To całkiem spore miasto, pod względem ludności porównywalne do Wałbrzycha – dodaje Zozulia.

W starania powstania konsulatu zaangażowana była też ukraińska mniejszość we Wrocławiu. – Od dawna apelowaliśmy d taką placówkę – mówi  Igor Salamon, przewodniczący wrocławskiego koła Związku Ukraińców w Polsce.

W Polsce są cztery Konsulaty Generalne Ukrainy: w Gdańsku, Lublinie, Warszawie i Krakowie. Ukraińscy migranci mieszkający we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku swoje sprawy załatwiają właśnie w stolicy Małopolski, albo podczas wyjazdowych spotkań konsulatu we Wrocławiu.

Konsulat generalny jest z pewnością potrzebny we Wrocławiu. Nie tyko ułatwi obywatelom Ukrainy możliwość załatwienia najpilniejszych urzędowych spraw. To również wyższy i lepszy poziom współpracy na szczeblu  dyplomatycznym czy gospodarczym

– dodaje  Zozulia.

Konsulat miałby powstać w 2021 r.

Oprac. Es.