Komunikat CBA i oświadczenie Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie w sprawie Tomasza Grodzkiego

„W związku z toczącym się postępowaniem CBA informuje osoby, które dały się uwikłać w ten proceder i wręczyły korzyść majątkową mają możliwości skorzystania z tzw. klauzuli niekaralności”

Komunikat CBA ma na celu dotarcie do pacjentów, którzy wręczali łapówki w szpitalu w Zdunowie i nie chcą się do tego przyznać z obawy przed odpowiedzialnością karną. Do tej pory w wyniku postępowania dotyczącego przyjmowania korzyści majątkowej przez osobę pełniącą funkcję publiczną od początku grudnia 2019 roku CBA przesłuchało 5 osób.

„Zgodnie z kodeksem karnym warunkiem uniknięcia odpowiedzialności karnej, jeżeli korzyść majątkowa lub osobista albo ich obietnica zostały przyjęte przez osobę pełniącą funkcję publiczną, jest dobrowolne zawiadomienie organów ściągania – w tym przypadku Delegatury CBA w Szczecinie z siedzibą przy ul. Żołnierskiej 4A, tel. 22 437 38 00.

Sprawca musi przy tym powiadomić o tym fakcie zanim organ ten o nim się dowiedział i ujawnić wszystkie istotne okoliczności przestępstwa”

Prezydium Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie pod wpływem sytuacji medialnej dotyczącej oczerniania środowiska lekarskiego postanowiło wydać oświadczenie, w którym staje murem za lekarzem, profesorem Tomaszem Grodzkim i sprzeciwia się podważaniu jego dobrego imienia ponieważ czyny, o których donoszą media nie zostały  prawnie udowodnione.

Komentarz: Mała podpowiedź dla Okręgowej Izby Lekarskiej w Szczecinie: nie stawajcie Państwo murem za kimś, przeciwko komu przedstawiane są zarzuty dotyczącej ohydy moralnej żerowania na cudzej chorobie, zanim nie zapadnie prawomocne orzeczenie sądu. Czy nie tego samego żądacie od osób pokrzywdzonych? żeby nic nie mówiły przed końcem procesu?

Różnica jest tylko taka, że osoby te wiedzą, co mówią – są świadkami – Okręgowa Izba Lekarska jest tylko ślepym poplecznikiem, który nic nie widział, ale apriorycznie wyrokuje i zajmuje stanowisko.

I następna sprawa – proszę zrezygnować z retoryki przestępczej – środowisko lekarskie jest oczerniane uczynkami złych lekarzy, a nie osób, które zostały dotknięte przestępczym działaniem złych lekarzy. Twierdzenie, że ofiary przestępstw lekarzy-łapowników ujawniające to bagno oczerniają środowisko lekarskie, jest pomówieniem i oszczerstwem. Nie idźcie tą drogą Szanowni.

Red.

Na podstawie gs24.pl,  oil.szczecin.pl