Czy prezydent Szczecina „wspiera skrajne media”?

Ponad 18 tysięcy złotych dla wydawcy Gazety Wyborczej za wątpliwą reklamę miasta.

Jak donosi portal wpolityce.pl urzędnicy Szczecina bardzo niefrasobliwie poczynają sobie ze środkami z budżetu miasta. Szczeciński radny PiS Dariusz Matecki umieścił w mediach społecznościowych umowę pomiędzy miastem a spółką Agora, wydawcą Gazety Wyborczej w ramach, której Agora zainkasuje od miasta Szczecina niebagatelną kwotę 18450 zł m.in. za umieszczenie logotypu miasta w materiałach organizowanej  akcji z okazji 30-lecia wyborów do rad gmin.

Co ciekawe umowa została zawarta 13 marca tego roku, czyli w dniu kiedy Polska ogłosiła pierwsze ograniczenia związane z koronawirusem (zamknięcie granic, zawieszenie lotów międzynarodowych, ograniczenie działalności centrów handlowych, restauracji, barów i kawiarni, zamknięcie basenów i siłowni) i samorządy powinny się liczyć z rychłymi przykrymi konsekwencjami zamrożenia działania państwa. Radny Dariusz Matecki umieścił w związku z tym wpis na Twitterze:

„Jak samorządy, w których rządzą ludzie związani z PO ratują upadającą Wyborczą. 18.450 PLN od SZCZECINIAN m.in za umieszczenie loga w plebiscycie „SuperMiasta” organizowanym przez Agorę. Dlaczego #Krzystek wspiera skrajne media?”.

Zarówno czas i cel wydatku, jak i wysoka cena usługi są wielce niepokojące i wzbudzają wiele domysłów oraz podejrzeń.

Oprac. BC

Obraz: Pixaby