Premiera portalu Ślązacy.pl

Zdjęcie przedstawia Powstańców Śląskich / ze strony Ślązacy.pl

Dzisiaj odbyła się premiera strony Ślązacy.pl (slasacy.pl). Jest to strona Fundacji Ślązacy.pl

Jak piszą założyciele:

Fundacja Ślązacy.pl powstała celem popularyzacji wiedzy o historii Śląska, oraz upowszechniania szeroko rozumianej wiedzy o regionie. Nasza działalność koncentruje się głównie wokół propagowania historii Śląska i Polski, tradycji, postaw patriotycznych. Chcemy również wspierać rozwój regionalnej kultury, nauki, oświaty, działalność instytucji, jak również osób prywatnych, dla których droga jest historia Śląska, a przede wszystkich dzieje osób i organizacji walczących o polskość Śląska. Upamiętnianie takich kart z historii Śląska i Polski, które ukształtowały nasz region uważamy za swoją główną misję. Chcemy by popularyzowana przez nas wiedza historyczna służyła przede wszystkim pojednaniu i wspólnemu budowaniu przyszłości naszego regionu przez wszystkich jego mieszkańców.

Prosimy o wsparcie podejmowanych przez nas inicjatyw.

Bank PEKAO S.A. 81 1240 1330 1111 0010 7236 3880 Fundacja Ślązacy.pl

Historia Powstań Śląskich była mocno zakłamywana w ostatnich latach. Na początku tego wieku ślązakowcy przyszli przez instytucje kultury Województwa Śląskiego i utworzyli wspólny front z Platformą Obywatelską. Do tej pory w wielu instytucjach mają niestety dużo do powiedzenia – przy biernej postawie władz.
Dlatego cieszy inicjatywa Fundacji – i pozwala żywić nadzieję na przyszłość – by czas i kłamstwa nie zatarły prawdy.

cygarek