Opole uczci 40. rocznicę Porozumień Sierpniowych

Już w niedzielę 30 sierpnia koncert, w poniedziałek happening na moście groszowym i specjalne zaproszenie do Izby Pamięci Solidarności. To propozycje, z których będą mogli skorzystać mieszkańcy Opola.

Zapraszam do udziału w tych wydarzeniach. To bardzo ważne, niech to będzie nasza forma wsparcia dla Białorusi – dla ludzi, którzy teraz walczą o wolność, którzy są w tym miejscu, w którym my byliśmy w latach osiemdziesiątych – podkreślał prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski na konferencji, która miała przybliżyć wydarzenia rocznicowe.

„Tu rodziła się solidarność” to koncert połączony z pokazem spotów multimedialnych na opolskim rynku. Koncert rozpocznie się już w niedzielę 30 sierpnia o godzinie 16.00. – Utwory legendarnego barda „Solidarności” przybliży zespół Grupa Bartka – zaznacza Tomasz Greniuch, naczelnik IPN w Opolu, organizator koncertu.

W Opolu obchody rocznicy podpisania porozumień sierpniowych potrwają 2 dni. Na 31 w poniedziałek zaplanowano finał akcji, którą Miasto Opole prowadzi wspólnie z Fundacją im. Romana Kirsteina i która polega na wypracowaniu postulatów naszych czasów i przybliżeniu tych sprzed 40 lat, które torowały Polakom drogę do wolności.

To nieprawdopodobne, jak fantastycznie ludzie angażują się w naszą akcję. Nadal można zgłaszać pomysły, wysyłać postulaty – wszelkie informacje znajdziecie Państwo na profilu facebookowym Izby Solidarności – przypomina Piotr Kirstein, z fundacji im. Romana Kirsteina

W tym samym dniu będzie można zwiedzić wystawę stałą pn. „Śladami czasu nadziei”, mieszczącą się w Izbie Pamięci Solidarności, która 31 sierpnia, wyjątkowo otwarta będzie od 10 aż do godziny 20.00 – Wszystkich serdecznie zapraszam. Od tamtych wydarzeń minęło 40 lat. W tym czasie dorosło pokolenia, dla którego nasza walka o wolność to tylko historia – podkreśla Urszula Zajączkowska, opiekun wystawy .

Na 31 sierpnia planowane jest tez posiedzenie inaugurujące pracę Rady programowej Izby Pamięci Solidarności. Ze względu na sytuację epidemiczną, będzie to posiedzenie zamknięte.

źródło: Urząd Miasta Opola