Dzień Jedności Rolniczej w Wasilkowie – ekumeniczne dziękczynienie za tegoroczne plony

Liturgia w cerkwi prawosławnej, msza św. w sanktuarium w Świętej Wodzie, ekumeniczne dzielenie się chlebem i uhonorowanie zasłużonych dla rolnictwa – w niedzielę (29.09) w Wasilkowie odbyły się obchody Dni Jedności Rolniczej.

Dzień Jedności Rolniczej w Wasilkowie rozpoczął się nabożeństwem w cerkwi prawosławnej pw. św. Apostołów Piotra i Pawła. Liturgii przewodniczył bp supraski Andrzej.

W południe, w sanktuarium  Matki Bożej Bolesnej w Świętej Wodzie  rozpoczęły się główne obchody święta rolników. Przed uroczystą mszą polową wystąpił zespół folklorystyczny „Klekociaki”.

Uhonorowano też zasłużonych dla rolnictwa i kultury ludowej. Medale św. Izydora Oracza, patrona rolników otrzymali m.in. Krzysztof Jurgiel, poseł do Parlamentu Europejskiego (były minister rolnictwa), a także boćkowskie „Klekociaki”, jeden z najbardziej znanych zespołów folklorystycznych z naszego regionu.

Uroczystemu nabożeństwu w Świętej Wodzie  przewodniczył ks. Henryk Ciereszko, biskup pomocniczy Archidiecezji Białostockiej. Homilię wygłosił ks. dr Dariusz Wojtecki, duszpasterz przedsiębiorców i pracodawców Archidiecezji Białostockiej, który podkreślał, że praca rolnika jest wyjątkowa na tle innych branż, a jej wyjątkowość polega na codziennym kontakcie z tajemnicą życia.

– Wszystko można dziś wyprodukować, ale nie da się wyprodukować ziaren. Uczciwi rolnicy są świadkami Boga jak nikt inny na świecie. Codziennie widzą jego działanie

– mówił kapłan.

Przywołał też m.in. pamiętne słowa Jana Pawła II: „Dobra kondycja wsi, to gwarancja przetrwania narodu”

Po mszy bp Henryk Ciereszko i bp Andrzej poświęcili chleby wypieczone z tegorocznych plonów, po czym nastąpiło tradycyjne przełamanie się symbolem rolniczego trudu.

List do gości i uczestników obchodów skierował marszałek województwa podlaskiego Artur Kosicki.

To niezwykle ważne święto dla naszego regionu, w którym rolnictwo odgrywa istotną rolę.
Cieszę się, że to wydarzenie jest okazją do wyrażenia wdzięczności rolnikom za ich ciężką pracę i codzienny trud
.”

– czytamy m.in. w liście.

Przekazał też gratulacje tegorocznym laureatom Medali św. Izydora Oracza:

Niech to zaszczytne wyróżnienie będzie impulsem do kontynuowania i pielęgnowania swoistego „dziedzictwa podlaskiej wsi”.

Podczas tegorocznego święta rolników poświęcono krzyż upamiętniający Zdzisława Lipskiego, wieloletniego prezesa Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.

Wśród obecnych w Świętej Wodzie byli też m.in. Jadwiga Zabielska – radna wojewódzka, Bohdan Paszkowski – wojewoda podlaski, Witold Karczewski – przewodniczący Zarządu Stowarzyszenia Świętego Izydora Oracza,  samorządowcy, przedstawiciele organizacji rolniczych.

Po zakończeniu uroczystości oficjalnych można było wziąć udział w pikniku rodzinnym i zobaczyć popisy jazdy konnej w wykonaniu Szwadronu Kawalerii im. 10. Pułku Ułanów Litewskich w Białymstoku.

Organizatorem uroczystości byli Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych oraz Stowarzyszenie Świętego Izydora Oracza, a gospodarzem miejsca – ks. Alfred Butwiłowski proboszcz parafii Matki Bożej Bolesnej i kustosz sanktuarium w Świętej Wodzie.

tekst i fot. Aneta Kursa

Oprac. Es.