Unia nie wszystkim rybakom zrekompensuje zakaz połowu dorsza

Nie wszyscy polscy rybacy morscy otrzymają obiecane unijne rekompensaty finansowe za zakaz połowu dorsza na Bałtyku. Jak donosi portal gdansk.tvp.pl aż kilkudziesięciu polskich armatorów kutrów rybackich zostało z powodu niemożliwych do spełnienia przez nich kryteriów pomocowych, pozbawionych rekompensat za wprowadzony przez UE zakaz połowu dorszy na wschodnim Bałtyku. Jak czytamy w portalmorski.pl są to kwoty rzędu 200-300 tysięcy zł w skali roku, w przypadku kutrów średniej wielkości. Jakby tego było mało, nie przysługuje im również unijna pomoc związana z tzw. pandemią koronawirusa.

Sprawa wydaje się tym bardziej absurdalna, że przyczyną tego dlaczego polskim rybakom bałtyckim nie udało się wypływać w ciągu dwóch ostatnich lat wymaganych przepisami unijnymi 120 dni połowowych, bo w tym tkwi problem, jest ściśle związana z  nałożonym nagle przez UE zakazem połowu dorsza, niskimi limitami połowowymi, co wpływa na nieopłacalność połowów  i covidowymi restrykcjami.

Jak czytamy w portalmorski.pl tylko w roku ubiegłym zakaz połowu dorsza obowiązywał przez 160 dni, a z powodu rzekomej pandemii armatorzy zostali uziemieni w portach w tym roku na ponad 200 dni. Pozbawieni rekompensat polscy rybacy czują się pokrzywdzeni tym bardziej, że w wielu przypadkach do dopełnienia warunków przewidzianej pomocy zabrakło im jedynie … kilku dni.

Co ciekawe stało się tak pomimo tego, że jak czytamy w portalu gdansk.tvp.pl rybacy byli wcześniej zapewniani, i to zarówno przez stronę polską jak i unijną, że te niedorzeczne i bezpodstawne przepisy zostaną zmienione. Ponieważ jednak tak się nie stało, działacze Komitetu Ratowania Bałtyku zamierzają natychmiast interweniować w sprawie zmiany rozporządzenia u unijnego komisarza do spraw środowiska, oceanów i rybołówstwa. Jeśli Komisja Europejska nie rozwiąże korzystnie dla polskich rybaków tego problemu, są oni gotowi wejść na drogę prawną. Jak twierdzi przewodniczący Komitetu Ratowania Bałtyku, Andrzej Dettlaff walka z absurdalnymi przepisami jest konieczna nie tylko dla bycia tu i teraz, ale i przyszłości polskich rybaków:

,,Musimy zawalczyć o swoje, bo za chwile okaże się, że żaden z rybaków nie będzie mógł liczyć na unijną pomoc”.

Opracowanie BC
Źródło: