Rolnicy tego PiS-owi nie wybaczą

Senator PiS Jan Maria Jackowski w wywiadzie dla Super Expressu skomentował prace nad „piątką dla zwierząt”.

„Dlaczego prezes tak się upiera? Tego właśnie nie wiem i nie rozumiem. Kluczową kwestią jest tu ubój rytualny (…) tu jest spór i światopoglądowy i gospodarczy – oznacza utratę miliardów złotych dla Polski, a zysk dla Niemiec, Dani, Czech, Słowacji itd.”

Skomentował też niekonsekwencję w wyciąganiu odpowiedzialności wobec blisko 60 polityków Zjednoczonej Prawicy, którzy nie poparli projektu:

„Jedni członkowie klubu parlamentarnego dostają kary, a inni zostają ministrami, m. in. Michał Wójcik i inni. To jak to jest z tą dyscypliną? To kompletna niekonsekwencja i Niesprawiedliwe potraktowanie członków PiS”

Prócz kosztów ekonomicznych ustawy są też koszty polityczne: „to nie jest tak, że w ciągu 3 lat rolnicy zapomną, i uda się odbudować tę wiarygodność na wsi, którą Prawo i Sprawiedliwość do tej pory miało. (…) I to są ogromne koszty polityczne, nie wspominając o kosztach gospodarczych, które również będą dotyczyć wszystkich obywateli. Bo gdyby literalnie wprowadzono tę ustawę w życie, wszystko na to wskazuje, wzrosłyby ceny żywności w Polsce”

Ustawę Senat rozpatrzy 13 października

Chripheros