Ardanowski się nie poddaje

Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, który stanowczo sprzeciwił się nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt, udzielił wywiadu „Rzeczpospolitej”. Przekonuje w nim, że konflikt z rolnikami może pogrzebać szanse Prawa i Sprawiedliwości na wygranie jakichkolwiek przyszłych wyborów, dlatego wzywa swoją partię do „opamiętania się”.

Projekt nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt przewiduje m.in. zakaz hodowli zwierząt na futra, ograniczenie uboju rytualnego czy poszerzenie kompetencji organizacji zajmujących się ochroną zwierząt. Tzw. „Piątkę dla zwierząt” Prawo i Sprawiedliwość uznało za kluczowy projekt. Mimo to, część posłów ugrupowania go nie poparło, a wśród nich znalazł się były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski. W rozmowie z „Rzeczpospolitą” polityk podkreśla, że będąc świadomym ewentualnych konsekwencji, nie może poprzeć projektu ze względu na idące za nim konsekwencje gospodarcze.

Czytaj więcej na: https://www.fronda.pl/a/j-ardanowski-pis-musi-sie-opamietac,151159.html

fot. gov.pl