Pierwsza seria elektryków z Kutna już jeździ – 30% lub L

Bramy fabryki w Kutnie opuściło pięć egzemplarzy z pierwszej serii modelu Vosco S106EV. Auto ma elektryczny silnik o mocy 156 KM i baterie, które można naładować do pełna w ciągu 1,5 godziny. Całość jest inspirowana kultową Syreną – informuje portal auto-swiat.pl.

„Mogę z całą mocą podkreślić. Nasze marzenia stały się rzeczywistością” – powiedział Mieczysław Wośko. Przewodniczący rady nadzorczej FSO Syrena tak wyjaśnia debiut pierwszej serii elektrycznych samochodów z Kutna. Co więcej, nie są to żadne statyczne koncepty, tylko gotowe do jazdy nowe elektryczne samochody Vosco S106EV (producent jeszcze nie może użyć nazwy Syrena). Pierwsza seria pięciu egzemplarzy, zbudowanych od podstaw w Polsce, opuściła już bramy fabryki w Kutnie.

Nowy elektryk to nic innego jak rozwinięcie spalinowej wersji z benzynowym silnikiem koncernu General Motors (uzyskała homologację w 2018 roku). „W roku 2016 rozpoczęliśmy budowę samochodu osobowego nawiązującego do kultowej Syreny. W roku 2018 już po dwóch latach otrzymaliśmy homologację osobową na ten samochód” – wspomina Maciej Pawlak, prezes zarządu firmy FSO Syrena z Kutna. „Logiczną kontynuacją wykorzystującą nasze doświadczenie i obecne trendy to była budowa samochodu elektrycznego na bazie samochodu spalinowego” – dodaje Pawlak.

Zasięg samochodu przy obecnie stosowanych bateriach 31,5 kWh wynosi ok. 200 km (prędkość maksymalna to 140 km/h). FSO Syrena deklaruje jednak, że jeszcze w tym roku pojawi się odmiana o zasięgu zwiększonym do 250 km.

Producent deklaruje, że naładowanie baterii do pełna potrwa od ok. 1,5 godziny (typowa publiczna szybka ładowarka) do ok 8 godzin (zasilanie w domu). Do wykorzystania jest coraz popularniejsze złącze CCS Combo 2 oraz pokładowe ładowarki (30 kW DC i 6,6 kW AC).

za: https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/premiery/nowe-polskie-auto-elektryczne-juz-jezdzi-czy-vosco-s106ev-to-nowa-syrena/hbtcm8y