Do wszystkich komend w województwie lubuskim trafi sprzęt do ratowania ludzkiego życia

Pionierska inicjatywa lubuskiej policji. Defibrylatory AED we wszystkich komisariatach. Dzięki dwóm lubuskim policjanom do wszystkich komend w województwie trafi sprzęt do ratowania ludzkiego życia. Proste w obsłudze automatyczne defibrylatory zewnętrzne AED, nawet dla osób bez przygotowania medycznego, pojawią się w miejscach ogólnodostępnych.

Wszystko dzięki inicjatywie przewodniczących Zarządu NSZZ Policjantów woj. lubuskiego, podinsp. Sławomira Kostiuszko i mł. asp. Przemysława Matczaka, którzy zwrócili się wnioskiem o zaopatrzenie komend w defibrylatory do Funduszu Prewencyjnego PZU. To pierwsza taka inicjatywa w skali całego kraju.
„Bądźmy dumni z faktu, że w razie potrzeby posiadamy już taki sprzęt, który może uratować to, co dla wszystkich jest najważniejsze – ludzkie życie” – podinsp. Sławomir Kostiuszko.

AED zwiększają szanse przeżycia podczas poważnych zaburzeń akcji serca. Aż w 75 % przypadków wykonanie defibrylacji w ciągu 3 minut od utraty przytomności skutecznie ratuje życie. Defibrylator sam wydaje instrukcje postępowania po przyklejeniu elektrod pod prawym obojczykiem i na lewym boku poniżej serca.

Na podstawie gorzow.tvp.pl

Oprac. BC, red. GC