Warszawa: 1 sierpnia przejdzie marsz pod hasłem „Niemieckie zbrodnie nierozliczone”

1 sierpnia, w rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego, ulicami stolicy przejdzie marsz pod hasłem „Niemieckie zbrodnie nierozliczone” – zapowiedział w czwartek wiceprezes stowarzyszenia Marsz Niepodległości Tomasz Kalinowski. Dodał, że celem marszu jest uczczenie pamięci tych, którzy walczyli i polegli za wolność Polski.

Jak przekazał podczas czwartkowej konferencji prasowej wiceprezes stowarzyszenia Marsz Niepodległości Tomasz Kalinowski, marsz wyruszy o godz. 17 z ronda Romana Dmowskiego i przejdzie Alejami Jerozolimskimi, przez w Nowy Świat i Krakowskie Przedmieście, a zakończy się na placu Krasińskich pod pomnikiem Powstania Warszawskiego.

– Marsz przejdzie pod hasłem „Niemieckie zbrodnie nierozliczone”. Odwołujemy się tutaj do polityki historycznej. Zbrodnie niemieckie i zburzenie Warszawy nie zostały rozliczone. Dlatego, też wzywamy rząd PiS-u do podjęcia realnych działań w tej sprawie. Wyrazem tego jest hasło marszu – powiedział Kalinowski.

Dodał, że uczestnicy marszu będą chcieli przede wszystkim uczcić pamięć tych, którzy polegli, walczyli i oddali życie za wolność Polski.

Organizatorzy zachęcają do przynoszenia na wydarzenie biało-czerwonych flag.

źródło: tysol.pl

Get involved!