Pierwsze Kraby dla 23 pułku artylerii z Bolesławca

Pierwsze 155 mm samobieżne haubice KRAB wraz z wozami dowodzenia i pojazdami amunicyjnymi trafiły z końcem października do 23 pułku artylerii w Bolesławcu.

Oprócz 8 egzemplarzy 155 mm armatohaubic KRAB w pierwszej partii artylerzyści otrzymali 3 wozy dowodzenia (WD), wóz dowódczo-sztabowy oraz 2 wozy amunicyjne.

Samobieżna haubica KRAB to nowoczesny środek ogniowy, który charakteryzuje się dużą szybkostrzelnością wynoszącą przy ogniu intensywnym 6 strzałów na minutę i donośnością do 40 kilometrów

– mówi dowódca dywizjonu ppłk Jacek Jackowski.

KRABY” wyposażone są między innymi w  precyzyjny system nawigacji inercyjnej, zaawansowany system kierowania ogniem, system łączności oraz wiele innych systemów stanowiących o wysokich walorach bojowych tego nowoczesnego środka ogniowego.  Moi podwładni mieli okazję poznać już wartość bojową nowego sprzętu podczas strzelania amunicją bojową na poligonie w ramach szkolenia zakładowego w Hucie Stalowa Wola

– dodaje ppłk Jackowski.

Docelowo 2 dywizjon artylerii samobieżnej będzie uzbrojony w 24 samobieżne haubice KRAB oraz 18 wozów dowodzenia i pojazdów logistyki. Sprzęt, który trafił w październiku do 23 pułku artylerii to pierwsza partia nowego uzbrojenia, a kolejna zaplanowana jest na koniec listopada.

Oprac. Es.