Kolejne KRABY przybyły do 23 Pułku Artylerii w Bolesławcu

Od 30 listopada do końca tygodnia w 23. pułku artylerii w Bolesławcu będzie trwało przyjęcie kolejnej partii 155 mm samobieżnych haubic KRAB wchodzącej w skład DMO REGINA.

Przedstawiciele HSW Stalowa Wola przekażą bolesławieckim artylerzystom łącznie 15 jednostek nowego sprzętu.

Podobnie jak w przypadku przyjętej przed miesiącem pierwszej partii nowego sprzętu, przez kilka najbliższych dni żołnierze 2 dywizjonu artylerii samobieżnej i przedstawiciele Huty przeprowadzą formalne procedury zdawczo-odbiorcze i pod koniec tygodnia, w przededniu obchodów Święta Wojsk Rakietowych i Artylerii, nastąpi formalne przyjęcie nowego sprzętu artyleryjskiego.

Poza kolejnymi ośmioma samobieżnymi haubicami KRAB artylerzyści otrzymają także wozy dowódcze WD i WDSz oraz wozy amunicyjne i wóz techniczny WRUE.

Dla nas artylerzystów jest to postęp technologiczny, przede wszystkim w zakresie możliwości bojowych nowego sprzętu. Wzrasta zasięg skutecznego oddziaływania ogniowego, wzrasta mobilność, a przede wszystkim wzrasta autonomia dział, bo zaznaczę, że każde działo jest gotowe do prowadzenia autonomicznego ognia do wykrytych celi

mówi dowódca 23 pułku artylerii płk Marek Wasielewski. Dodaje, że jest to sprzęt zaawansowany technologicznie i aby żołnierze mogli go właściwie eksploatować przeszli szkolenie specjalistyczne w Hucie Stalowa Wola.

W przyszłym miesiącu na obiektach szkoleniowych 23 pułku artylerii rozpocznie się szkolenie na nowym sprzęcie, a zgodnie z planem szkolenia w połowie przyszłego roku obsługi będą realizowały pierwsze szkolenie bojowe ze strzelaniem amunicją bojową.  Docelowo dywizjon artylerii samobieżnej będzie uzbrojony w 24 samobieżne haubice KRAB oraz 18 wozów dowodzenia i pojazdów logistyki.

Zdjęcia i tekst: mjr Remigiusz Kwieciński

Oprac. Es.

3 komentarze do wpisu „Kolejne KRABY przybyły do 23 Pułku Artylerii w Bolesławcu”