Szansa na lepszy start w Jeleniej Górze

W Jeleniej Górze powstają pierwsze tzw. mieszkania chronione. Trafi do nich młodzież z ośrodków opiekuńczo-wychowawczych, która ukończyła 18 rok życia i chce się usamodzielnić.

Są to dwa mieszkania przy bursie szkolnej przy ul. Leśnej, oba mają po 46 metrów kwadratowych. Dawniej mieszkali w nich nauczyciele pobliskiej szkoły, ale od jakiegoś czasu lokale stały puste. Kto się do nich wprowadzi?

– Mieszkania chronione, w dużym skrócie, są przewidziane dla osób pełnoletnich, wymagających pomocy i wsparcia (m.in. niepełnosprawnych), które nie wymagają dodatkowych usług opiekuńczych.Będą to pobyty krótkoterminowe, jedna osoba spędzi tam od 3 do 6 miesięcy. Koszty utrzymania tych lokali pokrywa po części miasto i osoby w nich mieszkające. W usamodzielnieniu się młodym lokatorom pomoże koordynator, który będzie sprawował opiekę nad ich pobytem.

– tłumaczy Wojciech Łabun, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Jeleniej Górze.

Mieszkania w Jeleniej Górze wyremontowano na zlecenie Miasta Jelenia Góra. Znalazły się też pieniądze na wyposażenie. Każde z lokali ma pokój sypialny, kuchnię z jadalnią oraz toaletę z prysznicem. Pomieszczenia zostały dostosowane dla osób z niepełnosprawnościami. W wyposażeniu pomogła też Fundacja Leroy Merlin. Wczoraj na ul. Leśną przyjechała pierwsza dostawa, były m.in. to meble, lodówki.

– W kolejnym etapie pracownik fundacji będzie montował te meble. W trzecim etapie dojdą pozostałe, drobne elementy wyposażenia. Tak, by od stycznia przyszłego roku lokale te były gotowe do zamieszkania. Przewidujemy, że w mieszkaniach chronionych będzie mieszkało od 2 do 4 osób, które opuszczą pieczę zastępczą.

– mówi Wojciech Łabun.

Tego typu lokale funkcjonują także w innych miastach w Polsce i cieszą się dużym zainteresowaniem. Są szansą na dobry start dla młodzieży z niepełnosprawnością, która po opuszczeniu ośrodków nie może lub nie chce wrócić do rodziny.

Oprac. Es.