Program „Złota rączka” przez kolejny rok będzie wspierać gorzowskich seniorów

Miasto Gorzów powtórnie ogłosi w tym roku konkurs dla organizacji pozarządowych na wykonawcę programu skierowanego do lokalnych seniorów, który cieszył się wielkim zainteresowaniem i uznaniem – „Złota rączka”. W 2019 roku projekt realizowała Fundacja Pozytywka z Gorzowa, a wsparcie finansowe akcji przez miasto wyniosło 60 tysięcy zł. W jego ramach mieszkańcy nieaktywni zawodowo, którzy ukończyli 60 lat, szczególnie samotni i niepełnosprawni mają prawo skorzystać z bezpłatnej pomocy w drobnych awariach domowych, niewymagających pilnej interwencji, fachowej wiedzy lub specjalnych uprawnień oraz w przypadku niskiego kosztu wykonania naprawy. Koszt jednorazowej usługi musi się mieścić w granicach 150 zł, a cena materiałów nie przekraczać 30 zł.W razie przekroczenia kosztów wykonania usługi i potrzebnych materiałów senior musi różnicę dopłacić z własnych środków. W czasie poprzedniej edycji projektu od marca do grudnia 2019 roku, z nieodpłatnej pomocy w ramach programu skorzystało ponad 300 seniorów, a mieszkańcy Gorzowa pomimo zakończenia z końcem roku akcji nadal dzwonią do fundacji w sprawie pomocy fachowca i niestety trzeba ich odprawiać z kwitkiem. Nowa akcja ruszy dopiero w marcu.

Na podstawie lubuskie.onet.pl,  gorzow.pl,                           portalsamorzadowy.pl

Obraz fran1 z Pixabay