Program „Złota rączka” przez kolejny rok będzie wspierać gorzowskich seniorów

Miasto Gorzów powtórnie ogłosi w tym roku konkurs dla organizacji pozarządowych na wykonawcę programu skierowanego do lokalnych seniorów, który cieszył się wielkim zainteresowaniem i uznaniem – „Złota rączka”. W 2019 roku projekt realizowała Fundacja Pozytywka z Gorzowa, a wsparcie finansowe akcji przez miasto wyniosło 60 tysięcy zł. W jego ramach mieszkańcy nieaktywni zawodowo, którzy ukończyli 60 lat, szczególnie samotni i niepełnosprawni mają prawo skorzystać z bezpłatnej pomocy w drobnych awariach domowych, niewymagających pilnej interwencji, fachowej wiedzy lub specjalnych uprawnień oraz w przypadku niskiego kosztu wykonania naprawy. Koszt jednorazowej usługi musi się mieścić w granicach 150 zł, a cena materiałów nie przekraczać 30 zł.W razie przekroczenia kosztów wykonania usługi i potrzebnych materiałów senior musi różnicę dopłacić z własnych środków. W czasie poprzedniej edycji projektu od marca do grudnia 2019 roku, z nieodpłatnej pomocy w ramach programu skorzystało ponad 300 seniorów, a mieszkańcy Gorzowa pomimo zakończenia z końcem roku akcji nadal dzwonią do fundacji w sprawie pomocy fachowca i niestety trzeba ich odprawiać z kwitkiem. Nowa akcja ruszy dopiero w marcu.
Lista bezpłatnych usług w ramach programu „Złota rączka”:
„1) wymiana żarówek, obsadzenie lub wymiana wyrwanych gniazdek lub włączników elektrycznych; 2) wymiana uszczelek w przeciekających kranach; wymiana pokręteł baterii, słuchawek, węży prysznicowych; przetkanie udrożnienie odpływu; wymiana wężyków, syfonu, spłuczki, rury spiro lub deski sedesowej; uszczelnienie silikonem przecieków przy wannie, brodziku, umywalce; odpowietrzenie kaloryferów; 3) montaż lub wymiana zamków, zasuw, łańcuchów drzwiowych, wymiana klamek, regulacja opadniętych drzwi; montaż i demontaż mebli; 4) naprawa lub wymiana zawiasów drzwi, drzwiczek, szaf; wymiana lub naprawa gałek i uchwytów; sklejenie lub skręcenie zepsutych krzeseł, stolików, mebli;osadzenie kołków rozporowych pod szafki, półki, obrazy; wieszanie: obrazów, luster, rolet, półek, karniszy, suszarek łazienkowych; uszczelnienie okien, drzwi; 5) uzupełnienie drobnych ubytków, szczelin w tynku, podmalowanie ubytków.”
Na podstawie lubuskie.onet.pl,  gorzow.pl,                           portalsamorzadowy.pl

Obraz fran1 z Pixabay

Get involved!