Program „Działaj Lokalnie” w tym roku rozdysponuje 55 tys. zł na działania integracyjne – Słubice

Działająca od 2002 roku fundacja na rzecz Collegium Polonicum w Słubicach przeznaczy w tym roku aż 55 tys. zł na realizację projektów w ramach programu „Działaj Lokalnie” integrujących lokalne społeczności. Właśnie rozpoczęła się akcja przyjmowania wniosków o dotacje, która potrwa do końca maja, a realizacja projektów przewidziana jest w okresie od lipca do grudnia tego roku.

Program, którego głównym zadaniem jest aktywizowanie i integrowanie lokalnej społeczności adresowany jest nie tylko do organizacji pozarządowych, ale również do grup nieformalnych. W tym roku dodatkowym kryterium przyznania dotacji jest przydatność projektu w walce z koronawirusem i powrocie do normalnego życia.

Jak powiedziała na antenie Radia Zachód koordynatorka programu Marta Stachowska, pieniądze można przeznaczyć np. na wspólne szycie maseczek, naukę on-line lub akcję pomocy seniorom:

„Działaj Lokalnie jest to program polsko-amerykańskiej fundacji Wolności i między innymi my jako fundacja na rzecz Collegium Polonicum jesteśmy takim lokalnym ośrodkiem i rozdajemy środki na różne pomysły (…).W tym roku mamy 55 tysięcy do rozdania z tym, że zmienił się trochę cel konkursu no bo wiemy jaką mamy sytuację i w związku z tym wszystkie środki przeznaczane są na przeciwdziałanie skutkom epidemii, która teraz nas dotyczy.

W tym roku dotacja na projekt to jest do 6 tysięcy złotych. Taką kwotę można uzyskać na przeróżne działania, żeby mieszkańcy razem się integrowali i mogli działać w swojej małej lokalnej społeczności, więc można w tym roku tutaj zakupić w tym roku sprzęt komputerowy, czy słuchawki, czy kamery i takie trochę zajęcia edukacyjne dla dzieci z małych miejscowości przenieść w ten wirtualny świat. Też można napisać projekt na szycie maseczek czy kombinezonów. Można w ramach projektu zakupić maszyny do szycia, które będą niezbędne do tego, żeby zrealizować ten projekt”.

Jak czytamy o fundacji na rzecz Collegium Polonicum na portalu pl.m.wikipedia.org:          „Przez pierwsze 10 lat działalności fundacja zrealizowała ponad 50 projektów o łącznej wartości ponad 17 mln zł., zorganizowała około 25 konferencji tematycznych, 5 edycji Targów Aktywności Społecznej, opublikowała 11 wydań Miesięcznika Lubuskich Organizacji Pozarządowych InfoNGO. W działaniach projektowych fundacji brało w tym czasie udział ok. 10 tys. osób”.

Na podstawie zachod.pl https://www.zachod.pl/187979/dotacje-na-projekty-w-programie-dzialaj-lokalnie/

Oprac. BC

Obraz pasja1000 z Pixabay