POLONIA FOR TRUMP

Założone w roku 2016 ugrupowanie „Polish-Americans for Trump” wystosowało apel do społeczności polonijnej uprawnionej do głosowania w Stanach Zjednoczonych o wsparcie kampanii wyborczej ubiegającego się o reelekcję prezydenta Donalda J. Trumpa.

Od lewej: Jerzy Bogdziewicz z Florydy i dr. Łucja Świątkowska- Cannon, współprzewodnicząca Komitetu Doradczego Polish Americans for Trump.

„Polish-Americans for Trump” funkcjonuje jako jedno z kilkudziesięciu ugrupowań koalicji tworzącej oficjalną kampanię wyborczą obecnego prezydenta USA. W koalicji tej zjednoczyli się przedstawiciele społeczności etnicznych, religijnych, weterani, policjanci oraz inne grupy zawodowe. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej:

www.donaldjtrump.com

Prezydent RP, Andrzej Duda i Prezydent Stanów Zjednoczonych, Donald J. Trump podczas wspólnej konferencji prasowej w Białym Domu, 2020.

Wszystkie te ugrupowania mają za główny cel działania poprzeć obecnego prezydenta USA w jego reelekcji na następne cztery lata. Uważają, że jego polityka na arenie politycznej, gospodarczej i ekonomicznej przyczyniła się do poprawy sytuacji w Stanach Zjednoczonych. Naturalnie sytuacja ta została mocno zachwiana poprzez panującą od kilku miesięcy światową epidemię wirusa Covid-19.

Do destabilizacji wewnątrz kraju przyczyniły się także masowe gwałtowne demonstracje ruchu BLM ( Black Lives Matter) wsparte przez lewicową „ Antifę” i mające w niektórych stanach znamiona nieomal wojny domowej. Zdaniem wielu obywateli USA zamieszki te będą przybierać na sile w czasie kampanii prezydenckiej, żeby zaszkodzić pozycji obecnego prezydenta.

Podczas poprzedniej kampanii prezydenckiej w 2016 roku większość uprawnionych do głosowania członków Polonii Amerykańskiej głosowała na Donalda J. Trumpa. Miało to znaczący wpływ na jego zwycięstwo. Zwłaszcza w stanach stanach określanych mianem „ swing states), w których do końca kampanii nie wiadomo jak zagłosują. Pensylwania, Michigan i Wisconsin i Floryda odegrały decydujący wpływ na wynik wyborów prezydenckich w 2016 roku.

Wybrany wtedy na przywódcę USA, sam Donald J. Trump bardzo docenił wkład Polonii w jego zwycięstwo. Wielokrotnie podkreślał, że o tym pamięta i podczas ubiegłych czterech lat starał się spełnić obietnice wyborcze wobec Polonii.

Jego pamiętne słowa: „ Nie zawiedziecie się” przekształcił w czyn. Dotrzymał słowa i wprowadził Polskę do programu „ Visa waiver”, czego mimo wielokrotnych obietnic nie uczynił żaden z poprzednich prezydentów USA, mimo ścisłego sojuszu militarnego i gospodarczego z naszym krajem.

Niezmiernie ważną sprawą mającą ogromne znaczenie dla Polaków jest umocnienie pozycji Polski w NATO. Prezydent Trump znacząco wzmocnił wschodnia flankę NATO. Konkretnym wyrazem tego zaangażowania jest podpisanie umowy o wzmocnieniu współpracy obronnej w dniu 15 sierpnia 2020 roku przez Sekretarza Stanu Mike’a Pompeo. Umowa ta nie tylko zwiększa liczebność wojsk amerykańskich na terenie Polski ale daje też perspektywę dalszych działań w przyszłości i przekazuje Polsce kluczowe dla obrony regionu dowództwo wojskowe V Korpusu Wojsk Lądowych. Będzie ono umiejscowione w Poznaniu.

Trzecia i niemniej ważna spełniona obietnica, to wspomaganie Polski w jej wysiłkach uniezależnienia się od Rosji w zdobyciu gazu ziemnego, jako gwarancji samodzielności energetycznej.

Sekretarz stanu Mike Pompeo zapowiedział, że Stany Zjednoczone przeznaczą miliard dolarów na rozbudowę infrastruktury rurociągowej wsród państw członkowskich.

Trump nałożył sankcje ekonomiczne na firmy uczestniczące w rosyjsko-niemieckim projekcie „Nord Stream 2”, który zagraża bezpośrednio bezpieczeństwu energetycznemu Polski.

Współprzewodniczący „Polish-Americans for Trump”, William Ciosek, który był współorganizatorem spotkania Trumpa z Polonią Amerykańską przed wyborami w roku 2016 w Chicago zapewnia, że ugrupowanie podjęło już wysiłki dla zaaranżowania podobnego wydarzenia przed tegorocznym głosowaniem.

Dr. Łucja Świątkowska-Cannon, specjalistka w dziedzinie stosunków międzynarodowych i ekonomii, konsultantka i doradca polityczny, autorka wielu publikacji. W prezydenckiej kampanii wyborczej z 2016 roku była przewodnicząca Komitetu Doradczego „Polonia Amerykańska dla Donalda Trumpa” a w obecnej kampanii 2020 pełniąca w tej organizacji funkcję współ-przewodniczącej mówi:

„Pragniemy rekrutować do współpracy wolontariuszy z szerokiej rzeszy Polonii Amerykańskiej, której członkowie są uprawnieni do głosowania w wyborach prezydenckich w Stanach Zjednoczonych. Pensylwania, Michigan, Wisconsin i Floryda to stany, gdzie najbardziej nam zależy na mobilizowaniu wyborców, gdyż są to kluczowe stany w walce wyborczej. Musimy działać szybko i musimy działać intensywnie, bo obecne wybory prezydenckie wydają się być jednymi z najważniejszych w historii Stanów Zjednoczonych.

Prezydent Donald J. Trump przyjął delegację reprezentującą Polish Americans for Trump na pokładzie swojego samolotu przed wyborami w 2016.

Czasu już pozostało niewiele, gdyż wybory prezydenckie 2020 odbędą się w dniu 3 listopada br. Pamietajmy, że każdy głos się liczy. Najważniejszą sprawą na dzień dzisiejszy, to upewnić się, że jesteśmy zarejestrowani do głosowania. Następnie udanie się do lokalu wyborczego w dniu 3 listopada 2020, albo zagłosowanie korespondencyjne”.

Na pytanie : „dlaczego Polonia Amerykańska powinna udzielić poparcia właśnie Donaldowi J. Trumpowi w jego reelekcji” odpowiada Jerzy Bogdziewicz, reprezentujący ugrupowanie „Polish-Americans for Trump” na Florydzie.

„ Dlaczego? To oczywiste. Prezydent Trump przez ostatnie cztery lata udowodnił swoim działaniem, że jest przyjacielem Polski i Polonii. Spełnił swoje obietnice wyborcze dane popierającym go obywatelom amerykańskim polskiego pochodzenia. Znakomitym tego przykładem może być np. zniesienie wiz wjazdowych do USA dla Polaków, popieranie niezależności energetycznej Polski oraz umocnienie jej pozycji w strukturach NATO.

Stosunek obecnego prezydenta Stanów Zjednoczonych w odniesieniu do Polski jest bezprecedensowo przychylny. Takiego docenienia wartości Polski jako partnera strategicznego w Europie jeszcze dotąd nie odnotowano.

Myślę, że nasze spotkanie na pokładzie prywatnego samolotu kandydującego wtedy po raz pierwszy w wyborach prezydenckich w 2016 roku, Donalda J. Trumpa miało również swoje znaczenie. W ponad półgodzinnej osobistej rozmowie staraliśmy się wtedy wyjaśnić jako czteroosobowa delegacja, jakim wielkim przyjacielem Stanów Zjednoczonych jest historycznie Polska i jakie wielkie nadzieje Polonia Amerykańska łączy z jego prezydenturą. Donald J. Trump wypowiedział wtedy pamiętne słowa: „ Nie zawiedziecie się” i rzeczywiście tak się stało.

Prezydent Trump, już po wygranych wyborach nie zapomniał o tym wyrazie sympatii oraz poparciu środowiska polonijnego. Dał temu wyraz między innymi podczas pamiętnej wizyty w Warszawie w 2017 roku, kiedy to z wielkim szacunkiem dla polskich bohaterów przemawiał pod pomnikiem Powstania Warszawskiego na Placu Krasińskich”.

„Dlatego ponawiamy apel do wszystkich uprawnionych do głosowania obywateli USA, pochodzenia polskiego:

Rejestrujcie się do wyborów i głosujcie na przyjaciela Polski i Polonii, Donalda J. Trumpa”!

Ania Navas

źródło: https://www.polishnews.com/polonia-for-trump

3 komentarze do wpisu „POLONIA FOR TRUMP”