Pierwsza rocznica „Spotkań przy zupie”. „To w taki sposób u osób w kryzysie bezdomności zaczyna się zmiana myślenia”

Właśnie mija pierwsza rocznica „Spotkań przy zupie” – niezwykłego projektu społecznego w Szczecinie. Raz w tygodniu, w każdy czwartek, o godz. 18.30 na placu Tobruckim grupa wolontariuszy zaprasza bezdomnych na spotkania przy gorącej zupie, kanapkach, cieście i kawie. I nie chodzi im tylko o pomoc i posiłek. Równie ważne są; wspólnota, kontakt, relacje, rozmowa i zwykłe ludzkie zainteresowanie drugim człowiekiem.

Inicjatorzy nie spodziewali się, że do akcji przystąpi tak wielu ludzi; restauratorów, przedsiębiorców, i tych którzy po prostu kochają pomagać. Spotkanie z najbardziej znanym polskim bezdomnym, antropologiem kultury Pawłem Ileckim, koncert symfoniczny, czy bezpłatne usługi fryzjerskie to dodatkowe atrakcje na które mogli liczyć w ciągu roku coraz bardziej zaprzyjaźnieni z wolontariuszami bezdomni.

Mają dokąd wracać, na kogo liczyć, przestają być samotni i postrzegani tylko przez pryzmat wyglądu. Oni też mają wiele dobrego do darowania. Pomiędzy nimi a wolontariuszami tworzy się więź, coraz lepiej się znają, są po imieniu, wiedzą wiele o sobie nawzajem. Jedni i drudzy cieszą się i z niecierpliwością czekają na te cotygodniowe inspirujące spotkania. „To w taki sposób u osób w kryzysie bezdomności zaczyna się zmiana myślenia.”
Więcej na stronie:https://24kurier.pl/aktualnosci/wiadomosci/urodzinowa-pomoc-dla-zupy/

Na podstawie szczecin.tvp.pl,  24kurier.pl
Obraz wagrati_photo z Pixabay