Rewolucyjny patent naukowców Uniwersytetu Gdańskiego

Jak donosi portal radiogdansk.pl naukowcy z Uniwersytetu Gdańskiego opatentowali zastosowanie związku organicznego naturalnie występującego w roślinach z rodziny kapustowatych, do wytwarzania leku, który usunie lub przynajmniej zminimalizuje przyczynę rozwoju choroby genetycznej zwanej pląsawicą Huntingtona diagnozowaną w Polsce średnio u 1 na 15 tys. osób. Tym samym uda się jej zapobiegać lub przynajmniej spowolnić rozwój.

Choroba powodująca postępujące obumieranie neuronów w mózgu z powodu toksycznego zmutowanego białka gromadzącego się w komórkach nerwowych prowadzi oprócz niekontrolowanych ruchów, drżenia kończyn czy spadku napięcia mięśni, do zaburzenia pamięci, otępienia umysłowego, zmian osobowości, zachowań kompulsywnych, obsesji czy urojeń.

Jak czytamy w portalu pl.m.wikipedia.org jedną z przyczyn śmierci pacjentów z chorobą Huntingtona jest samobójstwo, które dotyczy aż 9 procent wszystkich zgonów. Do tej pory stosowano u pacjentów z HD jedynie środki łagodzące objawy choroby. Innowacyjne zastosowanie związku organicznego (2-izotiocyjanianoetylobenzenu) daje możliwość opracowania formuły leku skierowanego w przyczynę choroby, który zarówno zahamuje gromadzenie się w komórkach nerwowych złogów nieprawidłowego białka jak i umożliwi ich szybkie usuwanie.

Twórczyniami tego obiecującego wynalazku są prof. dr hab. Anna Herman-Antosiewicz, dr Aleksandra Hać i mgr Joanna Brokowska, naukowcy Wydziału Biologii Uniwersytetu Gdańskiego z Katedry Biologii i Genetyki Medycznej oraz Katedry Biologii Molekularnej. Co ciekawe, jak twierdzi prof. Anna Herman-Antosiewicz, 2-izotiocyjanianoetylobenzen ,,jest stosunkowo bezpieczny dla innych, prawidłowych komórek”.

Opracowanie BC

Źródło:

1 komentarz do wpisu “Rewolucyjny patent naukowców Uniwersytetu Gdańskiego”