Harcerze zaszaleją? rusza kolejna odsłona dofinansowań Narodowego Instytutu Wolności ROHiS

Na prośbę Czytelników odświeżamy tekst z 10 listopada 2020 r.

Zapraszamy do zapoznania się z zasadami oraz możliwościami przystąpienia do programów Rządowy Program Wsparcia Rozwoju Organizacji Harcerskich i Skautowych ROHiS

Programy realizowane przez Narodowy Instytut Wolności (NIW) są dużą szansą na realizację nawet ambitnych projektów dla NGO.

Wielką zaletą ROHiS oraz pozostałych programów realizowanych przez NIW jest brak wymaganego wkładu własnego we wszystkich konkursach, co daje szansę do startu nawet młodym i niezamożnym organizacjom społecznym.

Ze swojej strony, jako Stowarzyszenie RKW oraz beneficjent jednego z programów NIW proponujemy zainteresowanym podmiotom III sektora nieodpłatną pomoc w postaci konsultacji oraz wskazówek przy pisaniu projektów.

Na dole strony znajdą Państwo linki do strony Narodowego Instytutu Wolności.

Program jest nową formą wsparcia dla organizacji harcerskich, będących ważnym partnerem państwa w działaniach na rzecz rozwoju i wychowywania młodych ludzi. Działalność harcerska jest prowadzona według systemu wychowania, nawiązującego do dorobku światowego skautingu i polskiego ruchu harcerskiego. Dzięki temu stwarza możliwość wszechstronnego, nowoczesnego i harmonijnego rozwoju fizycznego, intelektualnego, emocjonalnego, społecznego i duchowego dzieci i młodzieży.

Program adresujemy przede wszystkim do organizacji objętych Honorowym Protektoratem Prezydenta RP nad Ruchem Harcerskim w Polsce i poza granicami kraju. Będziemy udzielać rocznych dotacji na rozwój instytucjonalny ściśle powiązany z działalnością programową. Organizacje harcerskie, które otrzymają wsparcie w ramach Programu, będą realizować działania w ramach następujących zadań:

• Zadanie 1. Wsparcie kształcenia i działań programowych w organizacjach harcerskich
  • Zadanie 2. Wsparcie instytucjonalne organizacji harcerskich

Chcemy, aby ze wsparcia w ramach programu skorzystało ponad 200 tys. harcerzy i instruktorów.

ROHiS

oprac. EB