Finał Szkoły Liderów Miasta Poznania

Aktywizacja młodzieży, przeciwdziałanie wykluczeniu cyfrowemu seniorów, nagradzanie inwestorów odpowiedzialnych społecznie, wsparcie obcokrajowców – to tylko niektóre projekty miejskie, opracowane przez uczestników programu Szkoła Liderów Miasta Poznania. W czwartek, o godz. 12.00 wszystkie pomysły zostaną zaprezentowane mieszkańcom podczas finału online.

Grafika przedstawia screen z ekranu komputera. Widać na nim zdjęcia uczestników rozmawiających za pośrednictwem platformy zoom. - grafika artykułu
Finał Szkoły Liderów Miasta Poznania można będzie śledzić online, w czwartek, o godz. 12

Szkoła Liderów Miasta Poznania to bezpłatny program rozwojowy adresowany do aktywistów reprezentujących różne sektory, wizje i interesy: samorządowców, osób kierujących instytucjami publicznymi, liderów organizacji społecznych i nieformalnych grup, przedsiębiorców zaangażowanych w rozwój miasta, społeczności akademickiej i mediów lokalnych. Program obejmuje warsztaty umiejętności przywódczych, komunikacji i myślenia strategicznego. To także seminaria na temat innowacji, społeczeństwa i polityki, wspólne budowanie lokalnego networkingu aktywnych liderów i liderek, spotkania z ekspertami w dziedzinie rozwoju miast i przywództwa.

Realizacja programu rozpoczęła się w połowie października. Od tego czasu grupa 47 osób (reprezentantów biznesu, organizacji społecznych, samorządu) intensywnie pracowała nad swoim rozwojem liderskim i pomysłami zmian w oparciu o współpracę międzysektorową. W toku spotkań, warsztatów i debat wyłoniło się dziewięć projektów, które osadzone są w Poznaniu i odpowiadają na problemy lokalne. Koncepcje te mają jednocześnie charakter uniwersalny i stanowić mogą inspirację dla działaczy z innych polskich miast.

Publiczna prezentacja projektów wypracowanych przez uczestników Szkoły Liderów odbędzie się online na platformie zoom w najbliższy czwartek (10 grudnia), o godz. 12.00.

Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy. Umożliwi to organizatorom przesłanie linku do spotkania.

Program Szkoła Liderów dofinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania oraz Fundacji Veolia Polska.

Więcej informacji o programie można znaleźć na wortalu Centrum Inicjatyw Lokalnych.

źródło: komunikat UM Poznań ; https://www.poznan.pl/mim/info/news/final-szkoly-liderow-miasta-poznania,156671.html