Dowództwo 16. Dywizji Zmechanizowanej uroczyście wróciło do Olsztyna

14 września szef MON Mariusz Błaszczak podczas wizyty w Bartoszycach poinformował, że w związku z powołaniem 18. Dywizji dowództwo 16. Dywizji wróci do województwa warmińsko-mazurskiego, bo tu jest jej miejsce.

Tak też się stało. Siedziba znajduje się przy ulicy Jagiellońskiej 53 i właśnie tu odbył się apel z okazji dyslokacji dowództwa oraz odsłonięcie tryptyku pamiątkowego 16. Dywizji Zmechanizowanej. Na uroczystości pojawili się wiceminister MON Marek Łapiński, dowódca 16. Dywizji Zmechanizowanej generał dywizji Krzysztof Radomski, oraz generał dywizji pilot Jan Śliwka – pierwszy zastępca Dowódcy Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych.

Historia 16. Dywizji Zmechanizowanej sięga początku XX wieku i wiąże się z tworzeniem w roku 1919 regularnych jednostek armii Powstania Wielkopolskiego. Duży napływ ochotników z Pomorza i Kaszub do formowanej 4. Dywizji Strzelców Wielkopolskich spowodował, że 16 sierpnia 1919 roku, dywizja otrzymuje nazwę Dywizji Strzelców Pomorskich. 5 marca 1920 roku otrzymuje numer 16 i nazwę 16. Pomorskiej Dywizji Piechoty.

Po zakończeniu II wojny światowej, w 1949 roku dowództwo 16. Dywizji Piechoty przeniesiono do Elbląga i przeformowano na 16. Dywizję Pancerną, a następnie w styczniu 1990 roku przeformowano na 16. Dywizję Zmechanizowaną. Dwa lata później, jednostka otrzymała nazwę „Pomorska”, patronem związku taktycznego ustanowiono Króla Kazimierza Jagiellończyka a w 2015 roku Dywizja otrzymała sztandar.

Żródło: ro.com.pl