Wybory burmistrza w Aleksandrowie Kujawskim przebiegły bez problemów. W Ciechocinku wybrano radnego

W Aleksandrowie Kujawskim odbyły się przedterminowe wybory burmistrza. Szefowie komisji wyborczych mieli zalecenie sprawdzenia członków. Burmistrza wybierali również mieszkańcy Obrzycka, odbyły się wybory uzupełniające do rad gmin w całym kraju.

Przedterminowe wybory burmistrza Aleksandrowa Kujawskiego odbyły się zgodnie z planem. Działało osiem obwodowych komisji wyborczych.

Jednym z kandydatów na burmistrza była obecnie pełniąca obowiązki burmistrza 51-letnia Edyta Jaszczak, która startowała z KWW Edyta Jaszczak dla Zjednoczonej Prawicy i była popierana przez PiS. Jej kontrkandydatami byli 35-letni Piotr Gajewski (KWW Razem dla Aleksandrowa Kujawskiego), 40-letni Bogusław Golus (KWW Sprawiedliwy Aleksandrów), członek PSL 43-letni Arkadiusz Gralak (KWW Arkadiusza Gralaka), 25-letni Robert Jętczak (KWW Młodzi dla Miasta) i 59-letni Bogdan Wypij (KWW Niezależni Aleksandrów Kujawski).

Poprzedni burmistrz Andrzej Cieśla zajmował to stanowisko od 2006 roku. Zmarł w styczniu. Pierwotnie wybory miały się odbyć 5 kwietnia, jednak ze względu na epidemię termin był dwukrotnie przekładany – najpierw na 19 kwietnia, a później o kolejny tydzień.

Sanepid wydał zalecenia dotyczące przygotowania lokali wyborczych, zasad i sposobu zabezpieczenia wyborców i członków komisji wyborczych przed zakażeniem koronawirusem, dezynfekcji rąk i powierzchni kontaktowych (blatów, stołów, klamek), zachowania odpowiedniej odległości między osobami w lokalach wyborczych i przed wejściem do nich.

Zalecenia, z upoważnienia komisarza wyborczego we Włocławku, wydał też dyrektor Delegatury Krajowego Biura Wyborczego. Zgodnie z nimi przed przystąpieniem do pracy komisji wyborczej, jej przewodniczący miał przeprowadzać wywiad, czy członkowie w ostatnich dwóch tygodniach mieli kontakt z osobą zakażoną.

Członkowie komisji mieli pracować w rękawiczkach i maseczkach ochronnych, siedzieć oddaleni od siebie. Osoba, dysponująca spisem wyborczym i wydająca karty do głosowania, dodatkowo miała mieć przed sobą przeźroczystą osłonę. Wyborcy w oczekiwaniu na wejście do lokalu zobowiązani byli stać dwa metry od siebie.

Zwycięzcą wyborów okazał się Arkadiusz Gralak z PSL – KWW Arkadiusza Gralaka, zdobywając 1432 głosy. Drugi był Bogdan Wypij – KWW Sprawiedliwy Aleksandrów – 395 głosów, na trzecim miejscu znalazła się Edyta Maria Jaszczak – KWW Edyty Jaszczak Dla Zjednoczonej Prawicy – 247 głosów. Frekwencja wyniosła 24,95 %.

W niedzielę odbyły się też wybory uzupełniające do rady miasta Ciechocinka, położonego niedaleko Aleksandrowa Kujawskiego. O mandat po zmarłym radnym ubiegało się czterech kandydatów. Zwycięzcą został Paweł Piotr Wesołowski – KWW Pawła Wesołowskiego. Frekwencja wyniosła 15,6%.

Żródło: PAP, PKW

Get involved!