Majowe wybory pod znakiem zapytania z powodu wirusa

Burmistrzowie Malborka i Sztumu poinformowali Komisarza Wyborczego w Gdańsku, że epidemia koronawirusa uniemożliwia przygotowania do głosowania, które powinny rozpocząć się w kwietniu. Do Państwowej Komisji Wyborczej zwróciły się w tej samej sprawie: Związek Miast Polskich i Unia Metropolii Polskich. – czytamy w portalu radiogdansk.pl (https://radiogdansk.pl/wiadomosci/item/107890-nie-da-sie-przeprowadzic-majowych-wyborow-twierdza-burmistrzowie-malborka-i-sztumu-wyliczaja-czego-nie-uda-sie-zorganizowac/107890-nie-da-sie-przeprowadzic-majowych-wyborow-twierdza-burmistrzowie-malborka-i-sztumu-wyliczaja-czego-nie-uda-sie-zorganizowac).

Burmistrz Sztumu Leszek Tabor zwraca uwagę, że w sytuacji, kiedy urzędy pracują w trybie awaryjnym, nie ma możliwości przeszkolenia pracowników i członków obwodowych komisji wyborczych. Marek Charzewski, burmistrz Malborka, zaznacza w piśmie skierowanym do Państwowej Komisji Wyborczej, że „Nie jest możliwe przyjmowanie zgłoszeń na kandydatów do obwodowych komisji wyborczych. Nie jest możliwe przeprowadzenie spotkań organizacyjnych i szkoleń przy zakazie zgromadzeń powyżej 50 osób. Z kolei organizowanie większej liczby mniejszych spotkań w dalszym ciągu wiązałoby się z ryzykiem zakażenia. Problemem jest też organizowanie siedzib komisji, kiedy zamknięte są szkoły, przedszkola i inne placówki”.

Burmistrz Leszek Tabor podsumowuje, że „ze względu na troskę o zdrowie mieszkańców nie ma możliwości organizacyjnych, logistycznych i ludzkich, by przygotować majowe wybory”.

Jak podaje portal, pomimo apeli kandydatów opozycji o przełożenie terminu wyborów: „Zdaniem polityków Zjednoczonej Prawicy, nie ma jednak obecnie przesłanek do wprowadzenia któregokolwiek ze stanów nadzwyczajnych, co umożliwiłoby przełożenie wyborów prezydenckich. W ubiegłym tygodniu premier Mateusz Morawiecki pytany o przesunięcie wyborów odpowiedział, że powinny one odbyć się w zaplanowanym terminie, gdyż w dłuższej perspektywie może nastąpić wiele nieprzewidzianych okoliczności, na przykład nawrót koronawirusa jesienią”.

Portal radiogdansk.pl kończy newsa informacją o samorządowych wyborach uzupełniających, które odbyły się w niedzielę. Członkowie komisji wyborczych pracowali wtedy w maseczkach i rękawiczkach, w lokalach wyborczych były płyny dezynfekujące a uczestnicy głosowania przychodzili z własnymi długopisami.

Oprac. ŁC

Obraz Alexandra_Koch z Pixabay