W Żarach wszyscy zaciskajmy pasa, oprócz radnych

Władze wielu polskich miast stanęły przed koniecznością oszczędzania i zaciskania pasa. Z powodu znacznego wzrostu wydatków, zmniejszają dofinansowywanie projektów, rezygnują z  dopłat dla mieszkańców oraz drastycznie podnoszą miejskie opłaty. Nie inaczej wygląda sytuacja w Żarach, gdzie rada miasta w poszukiwaniu środków na działalność, właśnie przegłosowała podwyżki podatków od nieruchomości dla mieszkańców i przedsiębiorców. Solidaryzujący się z mieszkańcami radni PiS postanowili również wnieść wkład w odciążenie finansowe gminy. Złożyli wniosek o obniżenie diet pobieranych przez miejskich radnych o ok. 400 zł oraz zrównanie przysługującej im rekompensaty bez względu na zakres wykonywanych  obowiązków. Niestety projekt nie otrzymał poparcia rady. Na ostatniej sesji radni znaczną większością głosów (15 przeciw, 3 za) opowiedzieli się za pozostawieniem dotychczasowych stawek. Przewodniczący rady miasta skrytykował pomysł uchwały:
„Tak ważna sprawa powinna być przedyskutowana z całą radą wcześniej, na komisjach. Najlepiej gdyby wszyscy radni złożyli dobrowolne deklaracje w tej sprawie, bez wymuszania tego podczas głosowania. Spodziewam się, że część radnych nie zechce uczestniczyć w populistycznej grze fałszywej troski o finanse miasta. Jako główne uzasadnienie podajecie ratowanie finansów miasta. Obniżka diet pozwoli na oszczędności 70 tys. zł do końca tego roku, to nie wystarczy nawet na remont 50 metrów bieżących chodnika”. Zaproponował też radnym z PiS, aby zamiast dobierać się do diet kolegów, oddawali część swojego honorarium na cele charytatywne. Wiceprzewodniczący z jednoznacznym, uszczypliwym uśmiechem rozdawał w tym celu inicjatorom wniosku już wcześniej przygotowane listy organizacji pozarządowych. „Show” opozycyjnych radnych na szczęście nie wszystkim wydał się zachowaniem na poziomie i na miejscu.
Proponowane zmiany diet przyniosłyby w ciągu roku miastu oszczędności 74 tys. 80 zł.
Na podstawie zary.naszemiasto.pl
Obraz kmicican z Pixabay