W obronie nowych członków Rady Miasta Przemyśla

W obronie nowych członków Rady Miasta PrzemyślaPrzemyski region NSZZ „Solidarność”, Kongregacja Kupiecka oraz działacze społeczni zabierają głos w obronie atakowanych radnych PiS, Regia Cvitas i SLD i nowo wybranego przewodniczącego Rady Miasta. Chodzi o ataki słowne ze strony ugrupowań, które poczuły się przegrane po nastaniu nowego rozkładu sił w przemyskiej Radzie Miasta. Sprawa jest coraz bardziej poważna, a nowy przewodniczący rady złożył nawet zawiadomienie do prokuratury w sprawie gróźb, kierowanych w internecie pod jego adresem oraz rodziny.

5 czerwca na nadzwyczajnej sesji Rady Miasta Przemyśla doszło do rewolucyjnych zmian. Odwołano przewodniczącą i wiceprzewodniczącego. Nowym szefem rady został Maciej Kamiński z PiS, a zastępcami radni z SLD i Regia Civitas. W pozostałych klubach zawrzało. Klub radnych Wspólnie dla Przemyśla i Koalicja Obywatelska straciły władzę jednym głosem radnej niezależnej Moniki Różyckiej. Od tej chwili na radnych nowej większości, a w szczególności na przewodniczącego sypią się słowa ostrej krytyki.

Zarząd Regionu Ziemia Przemyska NSZZ „Solidarność” nazywa to mową nienawiści i apeluje, by zakończyć miejską wojnę. W tej samej sprawie przewodniczący Rady Miasta Przemyśla Maciej Kamiński, zapowiedział na jutro konferencję prasową.

• Źródło: TVP3 Rzeszów – Aktualności