Czy nielubiana przez mieszkańców Ewa Gancarz z PiS zostanie komisarzem Szprotawy?

Szprotawa bez burmistrza.

Podejrzany o łapownictwo włodarz Szprotawy Mirosław Gąsik, cieszący się wielkim poparciem mieszkańców miasta, został wreszcie zwolniony po 9 miesiącach z aresztu, w związku z tym powołana przez premiera Morawieckiego pełniąca tymczasowo obowiązki burmistrza Ewa Gancarz, która nie cieszyła się zaufaniem Szprotawianpo tym, jak swoje urzędowanie rozpoczęła od dymisji sekretarz, zakończyła powierzoną jej pracę. Ale to jeszcze bardziej skomplikowało kwestię zarządzania miastem, ponieważ zgodnie z orzeczeniem sądu włodarz miasta do wyjaśnienia sprawy ma zakaz sprawowania funkcji burmistrza.

Co prawda p.o. burmistrza Ewa Gancarz z PiS powołała wcześniej na stanowisko swojego zastępcy Annę Arsenowicz, ale ta kilka dni wcześniej została odwołana rzekomo po tym jak zwróciła się z prośbą o zwolnienie jej z obowiązków motywując to powodami osobistymi. Sprawę jeszcze bardziej komplikuje fakt, że wojewoda lubuski aktualnie przebywa na urlopie.

Mieszkańcy Szprotawy spekulują, że była radna miejska i powiatowa Ewa Gancarz, która wsławiła się kontrowersyjnymi roszadami tuż po przejęciu władzy w mieście niestety szybko wróci na opuszczone stanowisko. Jak stwierdził radny, były policjant Jerzy Chmara:

– Mam obawy, że zwolnienie wiceburmistrzyni było celowym zabiegiem. Bo Ewa Gancarz chce powrócić do urzędu już nie jako pełniąca obowiązki, a jako komisarz.

Co na to burmistrz Szprotawy możemy się dowiedzieć w materiale Małgorzaty Trzcionkowskiej w portalu gazetalubuska.pl, która przeprowadziła rozmowę z Mirosławem Gąsikiem.

Więcej na stronie:

Opracowanie BC