Szczecińscy radni upominają się o lokalnych seniorów

W kilku miastach w Polsce funkcjonuje od dawna projekt „Złota Rączka”. Dzięki niemu samotni emeryci mogą liczyć na bezpłatną pomoc fachowców opłacanych przez samorząd, w drobnych usterkach i awariach domowych takich jak: wymiana zamka, naprawa gniazdka elektrycznego, wymiana żarówki, naprawa spłuczki czy cieknącego kranu.

Takie inicjatywy podjęły już: Poznań, Warszawa, Kraków, Katowice i Gorzów. Grupa szczecińskich radnych także postanowiła się upomnieć o lokalnych seniorów. Złożyli do prezydenta miasta wniosek o przygotowanie koncepcji i wdrożenie programu „Złota Rączka”, przy czym w związku z trudną sytuacją finansową miasta i wprowadzonym planem oszczędnościowym zaproponowali wprowadzenie usługi od 2021 roku.

Z inicjatywą wsparcia w ten sposób samotnych osób starszych wystąpiła również Miejska Rada Seniorów w Szczecinie. Jak czytamy w odpowiedzi udzielonej radnym przez magistrat:

„Z uwagi na realizację przez Gminę priorytetowych kierunków działań związanych z deinstytucjonalizacją opieki nad osobami starszymi oraz wsparciem opiekunów osób zależnych (w tym realizacją świadczenia «Bon opiekuńczy: Alzheimer 75») Wydział Spraw Społecznych nie rekomendował do realizacji w 2020 roku powyższych działań. Jednakże, dostrzegając zasadność tego rodzaju wsparcia, Wydział podjął działania związane z rozpoznaniem możliwości przystąpienia do programu «Szczecin Przyjazny Rodzinie» niepublicznych Partnerów, w tym firm ubezpieczeniowych świadczących usługi w przedmiotowym zakresie. Wydział Spraw Społecznych nie wyklucza ewentualności uwzględnienia w budżecie na 2021 r. środków pozwalających na realizację nowego programu”.

Komentarz internauty:
Pawel – „Ale mi odkrycie. Dawniej każde miasto miało swoje ekipy budowlane, drogowe i tak dalej. Fakt, że często się opieprzali bo nikt ich nie kontrolował. Mimo wszystko było taniej. Przedsiębiorca w końcu musi na tym zarobić, czyli bierze jakaś marże na robocie. Na własnych ekipach tego nie było. Powinny być 4 x budowlano – remontowe + ciężki sprzęt, do tego 4 x wodno-kanalizacyjne, 4 x drogowe, do tego z 4 x uniwersalne do szybkiego usuwania awarii. W tym dziwgi, podnośniki, spawacze, palniki, wiertnica, Kamaz do transportu urobku/piachu itd i wszystkie cuda techniczne. Wszystko zrobić dwuzmianowo. Byłoby w skali roku czy 10 lat taniej. Jeszcze gdyby to ogarniała spółka miejska – koszta można odliczyć. Do tego potencjalne wsparcie ze straży pożarnej i kaisot poradzi sobie zawsze. Z tym, że obecne służby są zdecentralizowane + wodociągi sobie, gazownia sobie, tramwaje szczecińskie sobie i tak dalej. Niestety to błąd. Później obserwujesz jak na ulozonym tydizem temu chodniku sa wykopy, bo trzeba rury wymienić”.
Na podstawie 24kurier.pl

Oprac. BC