Lubuscy harcerze pamiętają o Powstańcach Warszawy

,,Musimy przypominać naszą historię młodym ludziom. Potrzebne są wzorce postępowania”.

Zielonogórscy harcerze ZHP z hufca Zielona Góra przygotowali uroczystości upamiętniające tragiczną kartę naszej historii, wybuch 76 lat temu Powstania Warszawskiego.

Jak donosi portal rzg.pl: ,,Uroczystości odbędą się w sobotę przy obelisku poświęconym Armii Krajowej i Szarym Szeregom na Zielonogórskiej Nekropolii”.

Program uroczystości przewiduje m.in.składanie kwiatów, występy artystyczne i recytacje według następującego planu:

16:45 – Zbiórka uczestników uroczystości przed Obeliskiem poświęconym Armii Krajowej i Szarym Szeregom na Zielonogórskiej Nekropolii

16:45 – 17:00 – Program przygotowany przez harcerzy.

17:00 – Sygnał syreny miejskiej ogłaszający symbolicznie godzinę „W”

17:00 – 17:25 – Program przygotowany przez harcerzy, wystąpienia zebranych gości

17:25 – 17:30 – Składanie wiązanek przez obecnych na uroczystościach

17:30 – Zakończenie uroczystości

Zielonogórzan do udziału w tym ważnym dorocznym spotkaniu zachęcała komendantka hufca Zielona Góra, podharcmistrz Edyta Walent na antenie Radia Zielona Góra:

,,W naszych uroczystościach sierpniowych bardzo istotny jest program artystyczny, przygotowujemy piosenki powstańcze, więc będzie można pośpiewać razem z nami. Jest też oczywiście chwila zadumy, żeby wspomnieć powstańców. W tym roku wyjątkowe może być to, że nie będzie kompanii honorowej, a to ze względu na panującą pandemię ograniczamy liczbę uczestników uroczystości…”.

Rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego uczci również 1 sierpnia powstańczym wieczorem Stowarzyszenie Lubuszanie dla Rzeczpospolitej. Wiceprezes stowarzyszenia Beata Pachnik na antenie radia podkreśliła wielką wagę zachowania pamięci historycznej szczególnie w kształtowaniu patriotycznej postawy młodych Polaków:

,,Musimy przypominać naszą historię młodym ludziom. Potrzebne są wzorce postępowania. Myślę, że przypominanie takich rocznic pozwala poznawać takie wzorce, pozwala budować autorytety, bo ci, którzy walczą za ojczyznę ci, którzy oddają życie, czyli tą największą wartość są dla nas symbolami, są dla nas bohaterami”.

Opracowanie BC

Na podstawie rzg.pl