Lech Wałęsa pozbawiony tytułu Honorowego Obywatela Gminy Majdan Królewski

Radni gminy Majdan Królewski pozbawili Lecha Wałęsę tytułu honorowego obywatela. Powód? Nazwanie zmarłego Kornela Morawieckiego zdrajcą.

Za odebraniem tytuły głosowało 10 radnych z czternastu obecnych na ostatniej sesji Rady Gminy.

Jak powiedział nam Waldemar Kamiński, przewodniczący rady, dwóch radnych wstrzymało się od głosu, a dwóch było przeciwnych, nieobecny był jeden radny.

– Powodem podjęcia tej decyzji było nazwanie Kornela Morawieckiego zdrajcą –

wyjaśnia Waldemar Kamiński.

Wniosek o pozbawienie Lecha Wałęsy tytułu złożyło ośmiu radnych.

Jak wyjaśnia przewodniczący, radni zajęli się tym tematem w odpowiedzi na głosy mieszkańców domagających się odebrania honorowego obywatelstwa Lechowi Wałęsie.

Już w poprzedniej kadencji z taką propozycją wystąpiło do rady 100 mieszkańców gminy, wówczas ich prośba nie została zaakceptowana przez radnych. Wtedy to powodem były oskarżenia Lecha Wałęsy o współpracę ze służbami bezpieczeństwa, jak też jego obecna działalność.

Tytuł Honorowego Obywatela Gminy Majdan Królewski został przyznany Lechowi Wałęsie w 1995 roku.

Lech Wałęsa już nie jest patronem szkoły w Ustrzykach Dolnych. Radni przegłosowali uchwałę

Przed chwilą Rada Powiatu Bieszczadzkiego uchyliła uchwałę podjętą 8 lat temu o nadaniu Bieszczadzkiemu Zespołowi Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych imienia Lecha Wałęsy. Za pozbawieniem szkoły imienia Lecha Wałęsy było 9 radnych, a przeciw – 6.

Lech Wałęsa patronem Bieszczadzkiego Zespołu Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych został na mocy uchwały Rady Powiatu Bieszczadzkiego z 2012 roku. Kto wpadł na pomysł, aby teraz pozbawić szkołę imienia Lecha Wałęsy?

Z nieoficjalnych informacji wynika, że za tym pomysłem stoi Klub Radnych dla Rozwoju Bieszczad, który w 15-osobowej radzie powiatu ma większość.

Zamiar pozbawienia patronatu nad bieszczadzką szkołą dodarł do samego Lecha Wałęsy. Przebywający wtedy na Florydzie były prezydent RP dał wyraz swego niezadowolenia na Facebooku.

W uzasadnieniu radni napisali, że w ówczesnym funkcjonującym prawodawstwie oświatowym nie istniała możliwość nadawania imion zespołom szkół. Taki stan prawny obowiązuje nadal. Imię można nadać tylko szkołom wchodzącym w skład zespołu szkół.

– Szukano i znaleziono pretekst, aby pozbawić Lecha Wałęsę patronatu szkoły – przyznał Zygmunt Krasowski, kierownik wydziału Oświaty w Urzędzie Miejskim w Ustrzykach Dolnych, przewodniczący komisji oświaty w Radzie Powiatu Bieszczadzkiego.

Po sesji powiedzieli:
Zygmunt Krasowski, przewodniczący komisji oświaty w Radzie Powiatu Bieszczadzkiego i kierownik wydziału Oświaty w Urzędzie Miejskim w Ustrzykach Dolnych:
– Z niesmakiem wychodzę z tej sesji, bo przekreśla się Lecha Wałęsę jako przywódcę i uznaje się, że jest niegodny być patronem szkoły. Nie da się wygumkować tej postaci z historii Polski, Europy i świata, postaci znanej na cały świecie i jednoznacznie kojarzonej z Polską. Nie szanuje się jego dorobku dla ruchu „Solidarności” i dla gospodarki. Teraz, kiedy odwaga staniała, to najwięcej zastrzeżeń do Lecha Wałęsy mają ci młodzi co robili wtedy w pieluchy oraz ci, którzy przespali swój czas bądź byli zbyt tchórzliwi i nie załapali się do pociągu zwanego historią.

Jan Kot – uczestnik strajków ustrzyckich, obecnie jest w radzie konsultacyjnej ds. działaczy opozycji antykomunistycznej i osób represjonowanych z powodów politycznych:
– Naszym zdaniem i środowiska sybiraków dobrze się stało, że Lech Wałęsa nie jest już patronem szkoły. Nie zasługiwał na taki zaszczyt bo powtarzał, że tylko on obalił komunizm, mur berliński i wyprowadził wojska radzieckie z Polski. To nieprawda. Bgyby nie wielomilionowy ruch „Solidarności” to po Wałęsie nie byłoby śladu, gdyż komuniści mieli doskonały sposób utylizacji ludzi i do dziś nie możemy odnaleźć wielu działaczy opozycji. Uważamy Lecha Wałęsę za zdrajcę, bo kiedy naród wybrał go na prezydenta RP on się odwrócił w inną stronę i nie zrealizował oczekiwań narodu, mimo że wielu z nas oddałoby wtedy za niego życie.

Za:

Nowiny