Konfederacja Korony Polskiej – Grzegorz Braun tworzy struktury partii w Bydgoszczy.

Bydgoszcz, 14 lipca 2020r.; zdjęcie : Jacek Nowacki

Poseł i jeden z liderów Konfederacji przyjechał wczoraj do Bydgoszczy tworzyć partię Konfederacja Korony Polskiej jako jeden z trzech głównych członów Konfederacji Wolność i Niepodległość. Z sympatykami spotkał się w sali Przystani Bydgoszcz na Wyspie Młyńskiej.

Poseł Grzegorz Braun rozpoczął tournée po Polsce, w którym zamierza odwiedzić wszystkie centralne miasta 41 okręgów wyborczych. Celem objazdu po kraju jest tworzenie struktur powstającej w ramach Konfederacji, mającej 11-osobową reprezentację w sejmie, partii Konfederacja Korony Polskiej. Z sympatykami w Bydgoszczy spotkał się dzisiaj w sali Przystani Bydgoszcz na Wyspie Młyńskiej.

Zamiarem naszym jest wzmacnianie Konfederacji Wolność i Niepodległość, którą współtworzymy od półtora roku razem z Ruchem Narodowym, Wolnością Korwina – mówił Grzegorz Braun, zaznaczając, że zadaniem Korony jest rozszerzanie zasięgu działalności Konfederacji i wzmacnianie Korony między narodowcami i wolnościowcami.

Poseł Konfederacji podkreślił, że koniecznością jest budowa profesjonalnej partii, która nie będzie amatorskim i amorficznym ruchem sympatyków Grzegorza Brauna. – Gwoździe należy wbijać młotkiem, a nie obcasem, jeśli tylko możemy sięgnąć po takie profesjonalne narzędzie – użył porównania Braun i od razu wyjaśnił znaczenie retorycznej figury: – Otóż partia polityczna to jest ni mniej, ni więcej – taki młotek.

Młotek będzie niezbędny przy budowie nowej konstrukcji ustrojowej państwa. Braun zaznaczył, że jest monarchistą, ale pełne wyznanie monarchistycznego credo nie jest  wymogiem przystąpienia do partii. – Monarchia to program na jutro lub pojutrze. Teraz trzeba przetrwać – zaznaczył Braun. – Upominamy się o bezpieczeństwo wiary, tradycji narodowej, katolickiej, rodziny normalnej z życiem ludzkim, które się rodzi w normalnej rodzinie, chociaż nie zawsze się wychowuje w normalnej rodzinie. I upominamy się o bezpieczeństwo majętności – własności Polaków – mówił Braun i podkreślił, że własność Polaków jest zagrożona, zewnętrznie przez roszczenia i uroszczenia międzynarodówki lichwiarskiej, a wewnętrznie przez różne agendy „władz warszawskich”, dla których, niestety, te uroszczenia czy roszczenia są „oczkiem w głowie”. – Chcemy być ostoją i tamą. Chcemy mieć votum separatum – mówił poseł Konfederacji, zaznaczając, że sprzeciw dotyczyć będzie również obrony przed działaniem złego ustroju fiskalnego. – Potrzebujemy struktur. Potrzebujemy partii na „cztery fajerki” – wskazał i dodał, że istnieje pilna konieczność, żeby do władz wybieralnych od osiedla przez rady miejskie i sejmiki do parlamentu wchodzili ludzie normalni.

Idziemy do władzy nie po to, żeby usankcjonować zastany system. Chcemy zmienić Polskę, chcemy zmienić kształt polityczno-ustrojowy Polski po to, żeby Polskę zachować, ponieważ – a nie jestem odosobniony w tej opinii – Polska w tym złym urządzeniu prawno-ustrojowym zmierza ku unicestwieniu, a może samounicestwieniu – powiedział poseł Konfederacji i dodał, że celem działania partii stanie się powrót do ustroju zgodnego z zasadami cywilizacji łacińskiej, by „Polacy byli u siebie, na swoim, a nie landu eurokołchozowego”.