Kolejne starcie w sejmiku województwa lubuskiego

Dużo ostatnio mówi się w Lubuskiem o patowej sytuacji w zarządzaniu regionem i odwołaniu marszałek Elżbiety Polak, ale jak wynika z sytuacji w sejmiku województwa po ostatnich obradach, są zakusy radnych KO, aby najpierw odwołać z funkcji przewodniczącą sejmiku Wioletę Haręźlak z opozycyjnego klubu Samorządowe Lubuskie.

Już od miesiąca samorząd województwa nie może uchwalić pilnych poprawek do budżetu. Chodzi o to, że według opozycji z SL, BS i PiS, koalicja rządząca KO-PSL-SLD, która co ważne nie ma większości, za wszelką cenę próbuje przeforsować jedną uchwałą, przy okazji akceptowanych przez sejmik zmian co do finansowania zadań zdrowotnych i społecznych, również poprawki dotyczące nakładów na inwestycje w regionie, na które nie ma zgody radnych opozycji.

Chodzi o to, że w uchwale dotyczącej przeznaczenia środków na wsparcie systemu ochrony zdrowia, znalazły się m.in. również mocno kontrowersyjne, w opinii opozycji niczym nieuzasadnione wydatki w wysokości 1,6 mln zł na zakup działki na terenie Lubuskiego Parku Przemysłowo-Technologicznego i 80 mln zł na sfinansowanie budowy nowej siedziby urzędu marszałkowskiego. Co wydaje się w sytuacji kryzysu gospodarczego dość nie na miejscu i nawet to, że taka inwestycja może być motorem napędowym lokalnej gospodarki, nie dla wszystkich jest dość przekonująca.

Obie strony zarzucają sobie nawzajem brak tak bardzo potrzebnego w tej sytuacji kompromisu. Co prawda zarząd województwa zrobił krok do znalezienia z oponentami politycznymi porozumienia wycofując się z kilku kontrowersyjnych wydatków, ale opozycja, która już dawno straciła zaufanie do zarządu, nie zamierza popierać naniesionych w poprawkach poprawek bez przyjrzenia im się z bliska. Radni koalicji rządzącej powoli tracą zimną krew, czego przejawem może być atak na przewodniczącą za rzekome specjalne utrudnianie prac sejmiku, a opozycyjni radni dalej stoją na stanowisku, że głosowanie za poszczególnymi poprawkami należy rozdzielić, a nie wrzucać wszystkie do jednego worka.

Więcej na stronie:

Opracowanie BC