FORUM RKW – do pobrania plik z naszymi propozycjami zmian ordynacji

W dniu 22 kwietnia odbyło się Forum RKW poświęcone koniecznym zmianom w ordynacji wyborczej, które powinny być wprowadzone przed wyborami samorządowymi aby można było liczyć na ich skuteczniejsze skontrolowanie oraz by zachęcić Naród do pracy przy tych wyborach w komisjach wyborczych różnych szczebli. Przyjechali członkowie naszego stowarzyszenia z różnych stron Kraju (m.in. z Bydgoszczy, Chełma, Krakowa, Szczecina, Wrocławia, Żyrardowa i oczywiście Warszawy i okolic). FORUM RKW zaszczycił swą obecnością także senator Piotr Andrzejewski, który wielokrotnie wspierał nasze działania i postulaty. Podczas swego wystąpienia wyraził chęć dalszej współpracy, pomoc w dotarciu z propozycjami Stowarzyszenia RKW do osób decyzyjnych w naszym państwie oraz do Państwowej Komisji Wyborczej.

Pozostawienie obecnej, zdecydowanie wadliwej ordynacji wyborczej bez żadnych zmian – zgodnie z sygnałami z terenu – skutecznie zniechęci Polaków do wzięcia udziału w zbliżających się wyborach. Wyborcom nie chodzi o zmiany kosmetyczne lub dotyczące kwestii rozgrywek i walk partyjnych lecz chodzi o takie gruntowne zmiany związane z systemem liczenia głosów by zaangażowanie się w kampanię i kontrolę wyborów nie było uczestniczeniem w farsie i pozorach przy jednoczesnym braniu odpowiedzialności za fałszerstwa.

Film z FORUM RKW będzie umieszczony po zgraniu materiału z kamery. Zapis dźwiękowy na żywo udostępniony był na stronie niepoprawneradio.pl i zapewne będzie na tej stronie w archiwum (przy okazji bardzo dziękujemy za przeprowadzenie transmisji, mamy nadzieję, że za jakiś czas opanujemy możliwość transmitowania naszych spotkań poprzez kanał youtube)

Poniżej można pobrać plik pdf zawierający podstawowe omówienie nieprawidłowości systemu wyborczego, rozwiązań zastosowanych przez PKW, które sprzyjają fałszowaniu wyborów i nasze proste propozycje na zmianę tej sytuacji.