Uwaga na barszcz Sosnowskiego!

2-metrowy barszcz Sosnowskiego przy ul. Grudziądzkiej

Na jednym z toruńskich osiedli wyrosła groźna roślina – barszcz Sosnowskiego. Jej dotknięcie może grozić poparzeniem.

20 czerwca 2021 r. około godziny 12.15 dyżurny Straży Miejskiej przyjął zgłoszenie, że przy bloku na ul. Grudziądzkiej 8 rośnie spory okaz barszczu Sosnowskiego. Na miejscu strażniczka miejska z Patrolu Eko zlokalizowała niebezpieczną roślinę, mierzącą ponad 2 metry. Teren natychmiast został zabezpieczony przez municypalnych taśmą ostrzegawczą. Informację o zagrożeniu przekazano zarządcy terenu z prośbą o jak najszybsze podjęcie działań. W efekcie roślina została usunięta.

Straż Miejska przypomina, że barszcz Sosnowskiego jest bardzo niebezpieczny. Kontakt z nim może spowodować oparzenia skóry, podrażnienie dróg oddechowych oraz oczu. W dodatku roślina jest bardzo inwazyjna i łatwo się rozprzestrzenia. Przypadki występowania barszczu Sosnowskiego na terenie miasta należy zgłaszać Straży Miejskiej na bezpłatny całodobowy numer telefonu 986.

Fot. Straż Miejska w Toruniu

źródło: komunikat UM Toruń; https://www.torun.pl/pl/uwaga-na-barszcz-sosnowskiego