Czy powstanie województwo środkowopomorskie?

Przedsiębiorcy z Koszalina i innych części regionu postanowili to sprawdzić. Wystosowali list do premiera Morawieckiego z pytaniem o zapowiadane plany zmian na mapie administracyjnej kraju.

Kiedy pojawiły się doniesienia medialne o planach podziału województwa mazowieckiego na dwa osobne regiony mimo, że niekoniecznie w zamyśle nowego podziału, władzy i obywatelom może chodzić o to samo, przedsiębiorcy Pomorza Środkowego postanowili zawalczyć o swoje, o czym dowiadujemy się z listu jaki wystosowali do premiera RP:

„Trudno nam ocenić, czy prace w tym kierunku są już prowadzone w zaciszu gabinetów, czy może jest to „dziennikarska kaczka”, powodująca duży niepokój społeczny w całej Polsce. (…)

Przedsiębiorcy domagają się spełnienia obietnicy powołując się w liście na wielkie zmiany jakie nastąpiły w Polsce od czasu poprzedniego (21 lat temu) podziału administracyjnego kraju, który miał miejsce jeszcze przed wstąpieniem Polski do Unii Europejskiej i NATO:

„(…) w naszym kraju zaszły ogromne zmiany, w szczególności gospodarcze oraz społeczne i najwyższy więc czas na to, aby podział administracyjny za tymi zmianami podążył, a najlepiej, aby w swej strukturze je wyprzedzał. (…)

Co ciekawe jak czytamy w portalu gs24.pl: ,,obietnica stworzenia województwa środkowopomorskiego była składana wielokrotnie przez polityków obecnie rządzącej formacji. Padła z ust między innymi prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, Prezydenta Andrzeja Dudy, Premier Beaty Szydło”.

Odpowiedź władzy na pytanie przedsiębiorców Pomorza Środkowego o termin realizacji składanej przez prominentnych przedstawicieli rządzącej partii obietnicy, może rzucić nowe światło na pobudki działania w tej materii zarówno rządu jak i PiS. Są obawy, że była to tylko chęć pozyskania wyborców…

Opracowanie BC

Na podstawie gs24.pl