Czy gdańszczanie odwołają prezydent Dulkiewicz?

Z takim pomysłem wystąpiło Stowarzyszenie Godność aby zakończyć szkalowanie Polski oraz wojenkę władz Gdańska z rządem, spektakl, który swój ostatni akt miał na antenie niemieckiego publicznego radia.

I aby mieszkańcy Gdańska nie musieli się już więcej wstydzić żenujących antypolskich wystąpień władz miasta.

Stowarzyszenie Godność w publicznym proteście przeciwko międzynarodowej kompromitacji mieszkańców Gdańska odważyło się podpowiedzieć prezydent Dulkiewicz, zresztą w tym przypadku jak najbardziej na miejscu , poddanie się do dymisji oraz w ostrych słowach podsumować kierunek działania władz miasta:
,,(…) wolna i demokratyczna Polska, o którą walczyliśmy, jest opluwana przez tych, którzy tej wolności i demokracji nadużywają. Są jednak granice tupetu, kłamstwa czy głupoty. (…)”.

Jak donosi portal radiogdansk.pl po głośnym reportażu dla niemieckiego radia, w którym z ust prezydent Gdańska padło wiele kontrowersyjnych słów członkom stowarzyszenia występującego w obronie godności Polaków przebrała się miara. Szczególnie, że nie są sami, mając na względzie również postawę władz miasta w sprawie Westerplatte i obchodów rocznicy 1 września, wiele środowisk patriotycznych mocno zniesmaczonych polityką miasta, już wcześniej sygnalizowało konieczność odwołania Aleksandry Dulkiewicz ze stanowiska.

Ostro też skomentował poczynania prezydent Dulkiewicz, na antenie Polskego Radia 24 Andrzej Michałowski znany PRL-owski działacz opozycyjny, który uważa, że nadeszla pora na stanowcze działania aby zakończyć jakże częste ostatnio przypadki kalania własnego gniazda i bezkarnego obrażania Polaków. Wystąpienie prezydent Dulkiewicz w jego ocenie przyniosło gdańszczanom nie tylko wstyd w kraju, ale na całym świecie.
Przewodniczący klubu radnych PiS rady miejskiej Gdańska, Kazimierz Koralewski zapowiedział włączenie się do akcji referendalnej, której celem będzie zebranie podpisów i złożenie wniosku o odwołanie prezydent Dulkiewicz, co możliwe będzie tylko dzięki współpracy wszystkich środowisk opozycyjnych i patriotycznych.

Członkowie Stowarzyszenia Godność zapowiedzieli akcję zbiórki podpisów pod petycją o odwołanie prezydent Gdańska po wygaśnięciu epidemii. Obserwując jednak to, jak chętnie władze Polski wpisały się w koronawirusowy scenariusz oraz brak w tej materii stanowczego sprzeciwu społecznego, jeszcze długo raczej to nie nastąpi, więc pani Dulkiewicz ma dużo czasu na przemyślenia i rehabilitację.

A tak na marginesie, chyba władze miasta zapowiedzianą akcją nie bardzo się przejmują, bo jak czytamy w portalu radiogdansk.pl rzecznik prasowy prezydent Dulkiewicz pewny swojego stanowiska jasno stawia sprawę:

,,Najważniejsze referendum odbyło się w ubiegłym roku w marcu, kiedy większością ponad 82 procent głosów gdańszczanek i gdańszczan Aleksandra Dulkiewicz została wybrana na prezydenta. (…)”.

Zapomniał o tym, że wszystko płynie, a gdańszczanie w przypływie emocji mogli się po prostu pomylić!

Opracowanie BC
Źródło: